Nieuw-Vlaamse Alliantie


Voorrang voor Nederlandstaligen in Brussels onderwijs (25/02/10)

N-VA wil de gelijke-onderwijskansenreglementering (GOK-decreet) in Brussel herbekijken. Om onze hoofdopdracht tegenover de Brusselse Vlamingen uit te voeren, pleiten Vlaams fractieleider Kris Van Dijck en Brussels parlementslid Paul De Ridder (N-VA) voor een absolute voorrang voor Nederlandstaligen. De N-VA meent dat we enkel op die manier kwaliteit kunnen blijven garanderen. Bovendien zullen minder kinderen gedwongen worden naar de Vlaamse Rand te trekken en sluit dit niet uit dat we toch een goede, sociale mix behouden.

Het kan immers niet dat Nederlandstalige ouders vandaag geen plaats vinden voor hun kinderen in het Nederlandstalig onderwijs. Dit neemt niet weg dat we ook open staan voor anderstaligen. Om kwaliteitsvol onderwijs te blijven garanderen zullen beide gemeenschappen in Brussel hun verantwoordelijkheid moeten nemen, zeggen Van Dijck en De Ridder.

Gisteren en vandaag werd er in het Vlaams Parlement samen met de Vlaamse Gemeenschapscommissie uitvoerig gediscussieerd over de problemen in het Nederlandstalig basisonderwijs in Brussel. De Brusselse bevolking stevent op korte termijn op een enorme groei af waardoor het Brussels onderwijs binnenkort met een capaciteitsprobleem te kampen krijgt. Tegen 2014 verwacht een studie van de VUB een tekort van 15.000 plaatsen in het Brussels basisonderwijs. In het Nederlandstalig basisonderwijs wordt het tekort op 3.000 plaatsen geschat. Vandaag laat het tekort zich al voelen door het grote succes van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel dat omwille van de hoge kwaliteit zeer gewaardeerd wordt, ook bij Frans- en andertaligen. Maar volgens de N-VA moet het capaciteitsprobleem los gezien worden van de opdracht die wij hebben tegenover de Nederlandstalige inwoners van Brussel. Als we vaststellen dat niet alle kinderen die het Nederlands als thuistaal hebben, terecht kunnen in onze Brusselse instellingen, is dat hetgeen we in eerste instantie moeten aanpakken.

Auteur:
Kris Van Dijck, N-VA-fractieleider Vlaams parlement Paul De Ridder, Brussels parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be