Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


voorziening leert dak- en thuislozen zelfstandig leven zonder alcohol of drugs

---

Nieuwe voorziening leert dak- en thuislozen zelfstandig leven zonder alcohol of drugs

25 februari 2010

In stadsdeel Oost-Watergraafsmeer komt een nieuwe voorziening van GGz-instelling Mentrum: een middelenvrij Woontrainingscentrum. Amsterdamse voormalige dak- en thuislozen krijgen hier de kans om een leven zonder alcohol en/of drugs op te bouwen. Het Woontrainingscentrum zal in de zomer van 2010 zijn deuren openen en is uniek voor Amsterdam.

In het Woontrainingscentrum kunnen 45 mensen worden getraind die elders zijn afgekickt en behandeld. Zij gebruiken geen verslavende middelen meer en zijn gemotiveerd om een leven zonder deze middelen op te bouwen. De mensen verblijven er gemiddeld een jaar. Daarna stromen zij door naar een passende woonsituatie.

Door langdurig gebruik van verslavende middelen, gebrekkige huisvesting en dito voeding en door het ontbreken van sociale steun, kampen de toekomstige bewoners van het Woontrainingscentrum vaak met problemen op diverse levensgebieden, waardoor ze nog niet in staat zijn om zelfstandig een huishouding te voeren. In andere voorzieningen voor dak- en thuislozen verblijven is geen oplossing, omdat daar vaak gedronken en gebruikt wordt.

Wat mensen in het Woontrainingscentrum gaan leren verschilt per persoon. Voorbeelden zijn zelfverzorging, huishoudelijke werkzaamheden, met geld omgaan en sociale contacten leggen en onderhouden. Iedere bewoner krijgt een vaste behandelaar en woontrainer. Samen stellen zij een individueel behandelplan op met haalbare, niet-vrijblijvende doelstellingen. Tijdens hun verblijf oriënteren bewoners zich ook op hun toekomstige woonsituatie. Zij worden regelmatig gecontroleerd op middelengebruik.

Het Woontrainingscentrum opent komende zomer zijn deuren. Het is gevestigd op de eerste en tweede etage van het pand op Domselaerstraat 126. Dit pand is eigendom van Arkin, de grootste organisatie voor geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam.

De gemeente Amsterdam investeert mee in het realiseren van het Woontrainingscentrum. Dat past goed in het beleid van de gemeente Amsterdam om het aantal voorzieningen voor dak- en thuislozen in de hele stad uit te breiden.

Bewoners van de Domselaerstraat en omstreken zijn over de komst van het Woontrainingscentrum geïnformeerd door middel van een brief en een inloopavond.