Gemeente Breda

Bredase Klimaattop levert nieuwe initiatieven op

De Bredase Klimaattop âWinst met een beter klimaatâ op donderdag 25 februari was een groot succes. De vele aanwezige Bredase bedrijven en organisaties hebben duidelijk gemaakt dat klimaatbeleid niet iets is van alleen de overheid, maar meer van de samenleving als geheel.

De vijf deelsessies van de Klimaattop leverden veel nieuwe ideeën, initiatieven en samenwerkingsvormen op. Oud-minister Jacqueline Cramer die speciaal voor de top naar Breda kwam, moedigde alle aanwezigen aan om op deze wijze een belangrijke bijdrage te leveren aan wereldwijde CO2-vermindering.

In de Klimaatnota âSteek positieve energie in het klimaatâ staan de doelen die de Gemeente Breda zichzelf stelt op het gebied van klimaat en energie. In het Uitvoeringsprogramma Klimaat zijn in samenwerking met Bredase bedrijven en organisaties projecten uitgewerkt voor de komende jaren. De resultaten van de Bredase Klimaattop krijgen, afhankelijk van de (financiële) mogelijkheden, een plek in het Uitvoeringsprogramma.

Milieuwethouder Wilbert Willems, tevens voorzitter van de Bredase Energieraad: âIk ben heel tevreden met de grote belangstelling voor dit evenement Het is een duidelijk signaal dat het klimaatbeleid leeft onder Bredase bedrijven en organisaties. Met de nieuwe initiatieven, plannen en projecten uit deze klimaattop kan Breda flinke slagen maken in het behalen van zijn klimaatdoelen.â

Zo willen de deelnemers energieproducerende woningen gaan bouwen, oplaadpunten neerzetten voor elektrische voertuigen, een klimaatfonds oprichten en biogas produceren. Zij spraken de wens uit om de OZB-belasting te verlagen bij een hoog energielabel en kennis te ontsluiten en te delen.

De lijsttrekkers van de politieke partijen werden aan het eind van de middag aan de tand gevoeld over de plek die zij hiervoor zien in het nieuwe coalitieakkoord. Vanzelfsprekend is niet elk voorstel door alle partijen even enthousiast ontvangen, maar wel kon geconcludeerd worden dat het nieuwe gemeentebestuur deze oproep van de Bredase bedrijven en organisaties straks niet zomaar naast zich neer kan leggen.

Â

Een gezamenlijke verklaring van de deelnemende partijen is hieronder te lezen.

Â

Breda, 25 februari 2010

Â

Â

Â

Gezamenlijke verklaring van de deelnemers aan de Bredase Klimaattop

âWinst met een beter klimaatâop 25 februari 2010 aangeboden aan de lijsttrekkers van de politieke partijen

Â

Â

Â

Inleiding

De fracties van CDA, PvdA, Breda â97, GroenLinks en Dâ66 hebben eind 2009 het college verzocht âeen lokale Klimaattop te organiseren om samen met private partijen mogelijkheden te verkennen en afspraken te maken om de in de nota âSteek positieve energie in het klimaatâ gestelde doelen met betrekking tot energiebesparing en uitstootreductie van broeikasgassen te verwezenlijken.â Het college heeft de motie overgenomen en samen met de Bredase Energieraad de Bredase Klimaattop âWinst met een beter klimaatâ georganiseerd. Ruim 140 ondernemers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en politici zijn naar het Stadhuis gekomen om hun plannen, ideeën, ambities en projecten te formuleren en aan het nieuwe gemeentebestuur te vragen randvoorwaarden te scheppen voor de realisatie daarvan.

Â

Oud-Minister Cramer van VROM woonde de Bredase Klimaattop bij. Zij benadrukte dat gemeenten een cruciale rol spelen bij het verwezenlijken van de Nederlandse klimaatdoelstellingen. De minister heeft haar sympathie uitgesproken voor dit initiatief en de Bredase lijsttrekkers op het hart gedrukt om de resultaten van de Bredase Klimaattop de juiste plek te geven in het coalitieakkoord.

Â
Hoge ambities

De ambities van de Gemeente Breda zijn vastgelegd in de klimaatnota âSteek positieve energie in het klimaatâ en verder uitgewerkt in het Uitvoeringsprogramma Klimaat. In 2044 wil Breda CO2-neutraal zijn. Dat betekent dat Breda in 2020:

* 45 procent minder CO2-uitstoot dan in 2006
* ten opzichte van 1990 30 procent minder uitstoot
* 20 procent van haar energieverbruik duurzaam opwekt
* de efficiëntie van het energieverbruik jaarlijks verbetert met minimaal 2 procent

Om deze ambities te verwezenlijken moeten alle bedrijven, organisaties en bewoners van Breda de schouders eronder zetten. De deelnemers roepen het nieuw te vormen college van Burgemeester en Wethouders op dit onderwerp hoog op de agenda zetten.

Â

Kansen die bedrijven en organisaties in Breda willen pakken:
* realisatie windmolenlocaties;

* toepassen zonne-energie;

* bouwen van voorbeeldwoningen, zoals energieproducerende woningen;
* faciliteren elektrische voertuigen en oplaadpunten;
* fietsfaciliteiten verbeteren;

* wijkgerichte aanpak âSteek energie in je huisâ optimaliseren, onder andere op verhuismoment;

* inkoop- en aanbestedingsbeleid vergroenen;
* lagere OZB bij hoger energielabel;

* waterpleinen aanleggen voor klimaatbestendige leefomgeving;
* kennis ontsluiten en kennis delen;

* biogasproductie door overheden en bedrijven;
* andere financieringsconstructies ontwikkelen, waardoor relatie duidelijk wordt tussen; investeringen en baten;
* oprichten klimaatfonds.

Â

Samenwerking

Tijdens de Klimaattop zijn de mogelijkheden verkend voor nieuwe samenwerkingsverbanden, zoals Klimaattafels. Een klimaattafel is een samenwerkingsverband dat organisaties kunnen aangaan om tot win-win-situaties te komen op het gebied van klimaat en energie. Op die manier wil de Bredase Energieraad, waarin veel ervaring is opgedaan met een brede samenwerking, de banden met en tussen Bredase bedrijven, organisaties en kennisinstellingen versterken. Tijdens de Klimaattop zijn de eerste stappen gezet richting klimaattafels, met een klimaattafel âbestaande bouwâ als meest concrete voorbeeld.

Â

Â

Â

Â