Gemeente Hoorn

Half miljoen subsidie voor restauratie Sint Pietershof

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed stelt een subsidie van een half miljoen euro beschikbaar voor de restauratie van het Sint Pietershof. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor een aanvraag ingediend. Met deze subsidie kan de gemeente samen met het College van Regenten groot onderhoud laten uitvoeren aan het Sint Pietershof. Naar verwachting starten de werkzaamheden na de bouwvak in 2010 en zijn ze eind 2011 afgerond.

Het Sint Pietershof is eigendom van de gemeente Hoorn en wordt beheerd door het College van Regenten. Het hof bestaat uit ruim veertig woningen voor mensen vanaf 55 jaar. Het College van Regenten heeft bij de gemeente een verzoek ingediend voor groot onderhoud aan het Sint Pietershof. De gemeente heeft hiervoor in november een subsidie aangevraagd bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Groot onderhoud
Onder het grote onderhoud valt onder andere het herstel van het goudleerbehang, vervangen van een deel van het dak, het vernieuwen van voeg- en metselwerk en schilderwerk. De laatste restauratie van het Sint Pietershof vond plaats in 1992 - 1993. Na de aanbesteding van het restauratieplan wordt duidelijk wat de totale kosten van de restauratie zijn.

Het Sint Pietershof
Het Sint Pietershof staat sinds 1961 op de Rijksmonumentenlijst. Het pand heeft een lange historie. In de 15e eeuw heeft het eerst gediend als klooster. Daarna diende het onder andere als tucht en dolhuis en huis van arrest. Tegenwoordig bieden 45 woningen onderdak aan senioren vanaf 55 jaar. Het College van Regenten bepaalt het beleid, beheert het geld en zorgt voor het onderhoud van de woningen.

De raad wordt hierover per brief geïnformeerd. Laatste wijziging van deze pagina: 25 februari 2010