Nieuw-Vlaamse Alliantie


Turtelboom blijft opleiding Integrale Veiligheid dwarsbomen (25/02/10)

Ondanks het protest van het voltallige Vlaams parlement en minister van Onderwijs Smet weigert minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom pertinent de gemaakte afspraken met de Vlaamse regering na te komen omtrent de opleiding Integrale Veiligheid een zevende jaar secundair onderwijs TSO in het kader van knelpuntberoepen in publieke en private veiligheid. Hierdoor komt de schoolcarrière van 450 Vlaamse studenten op de helling te staan. In de commissie antwoordde Turtelboom op een vraag van N-VA-Kamerlid Ben Weyts dat de federale regering nooit een financieel engagement was aangegaan. Een flagrante leugen weet Weyts: Ik heb hiervan zwart op wit het bewijs: een overeenkomst ondertekend door de voorzitster van de FOD Binnenlandse Zaken. En dan heeft deze regering de mond vol van samenwerkingfederalisme. Pestfederalisme, ja.

De echte reden voor de schrapping van de brandweeropleiding is dat deze opleiding in Franstalig België in tegenstelling tot in Vlaanderen
- maar niet van de grond komt. Zoals altijd in deze regering zonder Vlaamse meerderheid wordt alles dat alleen Vlaanderen ten goede komt zonder meer afgeschoten, niettegenstaande ook het federale niveau alleen maar wel kan varen bij de invulling van deze knelpuntberoepen.

De brandweeropleiding is een onderdeel van de specialisatierichting "Integrale veiligheid", die sinds dit schooljaar in 14 scholen in Vlaanderen wordt aangeboden. Zo'n 450 jongeren volgen de richting. Geslaagde studenten kunnen vlot doorstromen naar veiligheidsfuncties. Aan de politieschool krijgen ze vrijstellingen, bij de brandweer kunnen ze meteen aan hun stage beginnen. Vorig jaar werd tussen de Vlaamse en de Federale overheid overeengekomen dat de Vlaamse overheid de middelen zou leveren voor de scholen en de leerkrachten terwijl Binnenlandse Zaken zou zorgen voor de erkenning en vrijstellingen en een deel van de middelen van de brandweeropleiding.

Door de weigering van Turtelboom om de gemaakte afspraken na te komen zullen studenten die in Vlaanderen een opleiding tot brandweerman volgen in het zevende jaar TSO de praktijkmodule (module 4) van hun opleiding dit schooljaar niet meer kunnen afwerken. Volgend jaar zou de opleiding zelfs helemaal verdwijnen. Vlaams parlementslid Vera Celis kaartte de zaak al aan in het Vlaams parlement. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet trad haar toen volledig bij en beloofde dat hij er bij Binnenlandse Zaken alsnog op ging aandringen om de gemaakte afspraken na te komen. Dat zijn pleidooi in dovenmansoren zal vallen, maakte Turtelboom in de commissie zonder meer duidelijk.