Praktijkonderzoek Plant & Omgeving


bredere functie
Fruitteeltcentrum Randwijk krijgt bredere functie

25 feb 2010

Wageningen UR en de Radboud Universiteit ontwikkelen een businessplan om het Fruitteeltpraktijkcentrum in Randwijk te verbreden naar andere tuinbouwsectoren. Daarvoor is een innovatiesubsidie toegewezen van 450.000 euro.

Dat bedrag is overigens bestemd voor meerdere projecten.

Bedoeling is om de aanwezige kennis in het fruitteeltcentrum ook toe te passen op de glastuinbouw, laanbomen- en paddenstoelenteelt. Het centrum zou daarmee een onderzoekscentrum worden voor het tuinbouwcluster De Betuwse Bloem. Het concentratiegebied van tuinbouwbedrijven (sierteelt, groente, paddenstoelen en laanbomen) in het Gelderse rivierengebied heeft de status van een greenport.

Hoe het businessplan eruit gaat zien, is nog niet bekend. Het plan moet in ieder geval vóór november dit jaar klaar zijn. Volgens Wils Kloos van ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland NV, dat het project begeleidt, hoeft er niet directe sprake te zijn van fysieke uitbreiding van de locatie in Randwijk. âHet gaat erom dat ook andere tuinbouwondernemers van de expertise van Wageningen UR gebruik kunnen maken.â

Naast het project in Randwijk is er subsidie voor andere tuinbouwprojecten, zoals voor de sierteelt het Chrystal Palace in Lingewaard, een laanbomencentrum in Opheusden en een energieproject in de paddenstoelensector in Maasdriel. Ook daarvoor worden de komende tijd businessplannen opgesteld.

Bij de ontwikkeling van de plannen worden beide universiteiten ondersteund door overheden en marktpartijen als Transforum en het ondernemersplatform Betuwse Bloem.

---