International Film Festival Rotterdam
J'ai tué ma mère favoriet jongerenjury MovieSquad IFFR 2010

De debuutfilm J'ai tué Ma Mère van Xavier Dolan (Canada, 2009) heeft de MovieSquad IFFR 2010 Award gewonnen. Dit maakte de jongerenjury van het International Film Festival Rotterdam vanavond bekend tijdens de MovieSquad Award Ceremony in Pathé Schouwburgplein in Rotterdam.

De MovieSquad IFFR jury bestond uit 5 jongeren: Roos Meijer (15), Matthijs Koster (17), Aideen Hearn (17), Max de Wolf (17) en Uriël Matahelumual (16). Zij keken niet alleen films, maar discussieerden er ook over. Ze spraken met filmmakers en filmjournalisten en waren te gast op filmfeestjes. Kortom, ze beleefden het festival van binnenuit.

De jury bekeek in totaal twintig films uit het programma van het IFFR 2010. Uiteindelijk kwamen drie films in aanmerking voor de hoofdprijs: naast de winnende film waren ook twee films uit de VPRO Tiger Awards Competitie, Alamar (Pedro González-Rubio, Mexico, 2009) en R (Michael Noer en Tobias Lindholm, Denemarken, 2009), genomineerd.

Uit het juryrapport:
"J'ai tué ma mere is niet zomaar een film, maar een kunstwerk. De film heeft een zeer herkenbaar thema, waarmee veel jongeren zichzelf kunnen identificeren. De regisseur heeft alle filmelementen op de beste manier gecombineerd. De muziek, het gebruik van verschillende gekleurde beelden en dromerige scènes geven iets extra's aan het verhaal. Vooral het gebruik van poëzie geeft diepte aan het verhaal en helpt het gedrag uit te leggen van de moeder en zoon."

De twintigjarige Canadees Xavier Dolan schreef en regisseerde dit deels autobiografische debuut, en nam ook de hoofdrol voor zijn rekening. Dolan speelt de rol van Hubert, een zelfverzekerde, homoseksuele tiener die een plek in de wereld probeert te vinden maar voortdurend overhoop ligt met zijn moeder.

Aan de MovieSquad Award is een geldbedrag verbonden van ¤ 2.000,- ter promotie van de film onder de doelgroep. Tevens wordt de film opgenomen in het landelijke filmeducatieve programma MovieZone.

J'ai tué ma mère wordt door distributeur Cinemien op 25 februari 2010 in de bioscoop uitgebracht.

Noten aan de redactie:

Hoge resolutie stills van J'ai tué ma mère (en alle andere IFFR-films) kunnen gedownload worden op:
http://www.filmfestivalrotterdam.com/professionals/press/film-stills-2010-downloads/

Persinformatie:
IFFR Press Office, Bert-Jan / Nancy van Oorschot
Tel +31.10.890.90.90 / press@filmfestivalrotterdam.com
www.filmfestivalrotterdam.com

Voor meer informatie over het Nederlands Instituut voor Filmeducatie en MovieSquad:
NIF (onderdeel van eye Film Instituut Nederland), Manon Sandee, moviesquad@filmeducatie.nl, 030 236 12 39
www.filmeducatie.nl

J'ai tué ma mère, distributie Nederland: Cinemien, persinformatie: Gideon Querido van Frank, g.queridovanfrank@cinemien.nl, 020 577 60 10

International Film Festival Rotterdam
PRESS OFFICE

Bert-Jan Zoet, Head of Media Relations / Press Officer
Nancy van Oorschot, Assistant Press Officer / Coordinator Trainee Project for Young Film Critics
Edwige Leblay, Press Accreditations / Press Accreditations / Press Desk Coordinator

P.O. Box 21696
3001 AR ROTTERDAM
The Netherlands

tel + 31 10 890 90 90
fax + 31 10 890 90 91

email press@filmfestivalrotterdam.com

http://www.filmfestivalrotterdam.com

39th International Film Festival Rotterdam: 27 January - 7 February 2010