GroenLinks in de Europese Unie
Gemeenschappelijk Visserijbeleid in strijd met Verdrag van Lissabon

Donderdag is in het Europees Parlement over het Gemeenschappelijk Visserijbeleid gestemd. Dit is hard nodig, want momenteel zijn 88% van Europese visbestanden overbevist. Het Europees Parlement heeft echter een rapport aanvaardt dat tegen het Verdrag ingaat. Het beleid is positief voor Europa, maar buiten Europese wateren komt Europa alleen op voor haar eigen vissers in plaats van voor de visstand en de lokale vissers ter plaatse.

GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout heeft gemengde gevoelens over het rapport: "Het Gemeenschappelijk Visserijbeleid heeft tot nu toe compleet gefaald en is nodig aan hervorming toe. We moeten visbestanden beschermen en tijd geven om te herstellen. Europa heeft echter nu ook gesteld dat we wel voor de belangen van onze eigen vissers buiten Europese wateren moeten opkomen. Dat is in strijd met artikel 208. Deze stelt dat ons buitenlands beleid niet de ontwikkelingsdoelen mag ondermijnen."

Elke tien jaar wordt een aantal fundamentele aspecten van het visbeleid herzien, onder andere de vaststelling van de nationale visquota´s door de totale toegelaten vangst te verdelen over de EU lidstaten. De Commissie grijpt dit moment van herziening aan om het Gemeenschappelijk Visbeleid als geheel te hervormen.

Eickhout: "Een belangrijke reden voor het falen van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid is de politieke inmenging van lidstaten. Dit heeft in het verleden tot te hoge nationale visquota´s geleid." Donderdag is er plenair over het initiatiefrapport van het Europees Parlement gestemd. De Europese Groenen hebben bewerkstelligd dat dit initiatiefrapport verder aangescherpt is. "Alleen degenen die op de meest milieuvriendelijke manier vissen zouden bijvoorbeeld het recht moeten krijgen om te mogen vissen," aldus Eickhout. "Er zijn dus wel degelijk positieve punten in het rapport, maar zolang het in strijd is met onze eigen normen konden we niet anders dan ons onthouden van stemming."

Het Europees Parlement heeft desalniettemin vanochtend ingestemd met het rapport.



GroenLinks in de Europese Unie