Gemeente Heerlen
1e rapportage laat rooskleurige cijfers en ontwikkelingen zien
Cultuurhuis Patronaat Heerlen op de goede weg

Het gaat goed met 't Patronaat. De eerste cijfers en rapportage over de periode april t/m december 2009 laten een rooskleurig beeld zien. In genoemde periode is 't Patronaat ruim binnen zijn financiële exploitatiekaders gebleven en zijn de aanloopverliezen aanmerkelijk lager dan begroot. Bovendien blijkt de programmering aan te slaan en zijn er veel culturele en commerciële verhuringen geweest. Cultuurwethouder Pé Diederen is blij dat de cijfers het nut en de levensvatbaarheid van 't Patronaat aantonen. "Er is in Heerlen een duidelijke behoefte aan deze voorziening en we zien nu dat de gekozen formule goed is".

Dit zijn de belangrijkste conclusies die getrokken kunnen worden uit de rapportage Doorstart Cultuurhuis Patronaat (vanaf april 2009). In de rapportage wordt nader ingegaan op de ontwikkeling van de financiële situatie van 't Patronaat in het afgelopen jaar en de activiteiten die er hebben plaatsgevonden.

Cultuurhuis 't Patronaat kent een bewogen geschiedenis. Begin 2009 heeft de nieuwe Stichting 't Patronaat de exploitatie van het pand aan de Sittarderweg in Heerlen overgenomen van de gemeente Heerlen. Uitgangspunt voor de nieuwe stichting was te werken aan een Patronaat met een sterke culturele functie, met de amateurkunsten als speerpunt. Ook het uitwerken van de traditionele buurtfunctie voor de wijken Grasbroek, Musschemig en Schandelen was een wezenlijk speerpunt. In april 2009 werd Paul Smits aangesteld als nieuwe directeur van 't Patronaat om uitvoering te gaan geven aan het opgestelde bedrijfsplan.

In november 2009 is 't Patronaat begonnen met culturele programma's. Vervolgens is in december een start gemaakt met een wekelijks live muziekprogramma op dinsdag en een filmprogramma op woensdagavond. Beide avonden worden gezien als aanvullend op het bestaande cultuuraanbod in Heerlen. Daarnaast zijn het afgelopen jaar de banden met amateurtheater- en amateurmuziekverenigingen aangehaald. Dit heeft tot veel voorstellingen in 't Patronaat geleid. Waar mogelijk biedt 't Patronaat ook actieve ondersteuning om de amateurtheatervoorstelling te versterken.
Op het gebied van productie is in samenwerking met Cultura Nova een productie gefaciliteerd. en zijn de banden met het Huis van Bourgondië in Maastricht aangehaald.
Een andere positief resultaat van het afgelopen jaar is, dat de buurtorganisatie GMS weer terug in huis is gehaald. Samen met de buurtorganisatie worden activiteiten opgezet.

Voor 2010 werkt 't Patronaat aan een uitdieping van én uitbreiding met een aanvullend, laagdrempelig cultuuraanbod waarbij de nadruk ligt op een gezonde mix tussen amateurs en profs.

Gemeente Heerlen, 24 februari 2010



Gemeente Heerlen