Ingezonden persbericht

Persbericht

Datum: 25 februari 2010

Hartveilig Wonen start in Veessen

Als eerste kern in de gemeente Heerde start Veessen deze week met het nieuwe hulpsysteem Hartveilig Wonen. Vrijwilligers uit Veessen zijn speciaal getraind om iemand met een acute hartstilstand te kunnen reanimeren. Daarbij kunnen ze gebruik maken van een Automatische Externe Defibrillator (AED).

In Veessen is de AED in een speciale buitenkast aan de Boerbrink geplaatst. Wethouder Anton Westerkamp heeft dit apparaat donderdag 25 februari officieel in gebruik gesteld en daarmee het startsein gegeven voor Hartveilig Wonen. Westerkamp: 'Ik vind het geweldig dat zich juist in een kleine kern als Veessen als eerste voldoende vrijwilligers hebben aangemeld!'.

Kundige vrijwilligers

De AED-apparaten zijn op zeven plaatsen beschikbaar, verspreid over de hele gemeente. Als er genoeg kundige vrijwilligers voor handen zijn, wordt de defibrillator in een buitenkast geplaatst. Veessen is het eerste dorp waar zich genoeg vrijwilligers hebben aangemeld.

Als 112 een melding krijgt van een vermoedelijke hartstilstand, stuurt de meldkamer een sms-bericht naar de dichtstbijzijnde opgeleide en geregistreerde vrijwilligers. Daarin lezen ze waar het slachtoffer zich bevindt en waar de dichtstbijzijnde defibrillator hangt. Wie er het eerste is, haalt het apparaat met een code uit de buitenkast en verleent hulp tot de ambulance komt.

In de kernen

Per buitenkast zijn minimaal zeven vrijwilligers nodig, wat in de gemeente Heerde neerkomt op rond de vijftig mensen. De gemeente doet een dringend beroep op burgers die zich hiervoor aan willen melden. U kunt contact opnemen met het projectbureau Hartveilig Wonen tel. 0525-686653. Elke seconde telt!