GroenLinks in de Europese Unie
Commissie laat het afweten bij duurzaamheidscriteria biomassa

BRUSSEL, 25 februari - De richtlijn voor hernieuwbare energie verplicht de Europese Commissie om verslag uit te brengen of en welke duurzaamheideisen nodig zijn bij energie afkomstig van biomassa. Dit rapport is vandaag openbaar gemaakt en de inhoud stelt teleur.

GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout: "De Commissie komt niet met bindende duurzaamheidscriteria, maar laat het aan de lidstaten zelf over om criteria te introduceren voor biomassa. Dat leidt tot pure greenwashing. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk dat bossen gekapt worden voor de productie van biomassa, waardoor CO2 emissies niet af- maar juist toenemen. Energie van deze biomassa zou niet meegeteld mogen worden voor de doelstelling van 20% hernieuwbare energie in 2020."

Het rapport noemt wel een aantal aanbevelingen voor duurzaamheidscriteria op vrijwillige basis. Volgens Günther Oettinger, Eurocommissaris voor energie, is biomassa één van de belangrijkste manieren om tot 20% hernieuwbare energie in 2020 te komen. Daar vindt hij GroenLinks aan zijn zijde, maar dan moet het wel goed gebeuren.

Eickhout: "Bio-energie kan een goed duurzaam alternatief zijn, maar voor de geloofwaardigheid van de energiebron biomassa zijn juist dan bindende duurzaamheidscriteria nodig. Voor de vloeibare biobrandstoffen zijn deze er wel. GroenLinks wil duurzaamheidscriteria uitbreiden, ook naar niet-energievormen zoals voor zeep bijvoorbeeld. Nu mag er geen bos worden gekapt voor palmolie voor biodiesel, maar wel voor palmolie in zeep. Absurd!"



GroenLinks in de Europese Unie