Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Topstad verworden tot slogan

Topstad verworden tot slogan

25-02-2010 * Het project Topstad waar het PvdA-GroenLinks college vier jaar geleden vol trots mee kwam, is verworden tot een loze slogan. Tot die conclusie komt SP-lijsttrekker Laurens Ivens op basis van berichten dat er - ondanks de 50 miljoen die naar het project is gegaan - geen grote successen of concrete resultaten zijn behaald. "De SP staat wel achter de ambitie om ook grotere bedrijven naar Amsterdam te halen, maar is als enige partij in de gemeenteraad al jaren erg kritisch over de hoge bedragen die hierheen gaan." Laurens Ivens
Ivens: "Het college is met dit programma gekomen om de rechtse partijen koest te houden. VVD, D66 en CDA wisten dan ook niet hoe hard ze Topstad moesten bejubelen. Als enige partij betogen wij al jaren dat er teveel geld in deze subsidiepot verdwijnt. Jammer dat het vier jaar heeft geduurd voordat we gelijk krijgen. Topstad is verworden tot een loze slogan en een prestigeproject waarvoor elk Amsterdams huishouden 150 euro aan kwijt is geweest. Dit getuigt niet van een verstandige omgang met belastinggeld."

De SP heeft in 2006 het plan Topstad gesteund om grote bedrijven naar Amsterdam te blijven trekken. Alleen de massale reizen van het stadsbestuur met het bedrijfsleven naar China konden vanaf het begin niet op steun van de SP rekenen. De afgelopen jaren wilde verantwoordelijk wethouder Asscher steeds meer geld uittrekken voor zijn prestigeproject, maar de SP vroeg bij de begrotingsbehandeling telkens juist om een kleinere subsidiepot. Ivens: "Al enige tijd vraag ik om resultaten van Topstad, daar kwam de wethouder telkens niet mee. Bij onduidelijke prestaties moet je ook de subsidiekraan wat dicht durven draaien. In de Telegraaf uit nu zelfs VVD-leider Van der Burg zich kritisch over deze grote subsidiepot, terwijl de afgelopen vier jaar juist zijn partij voorop liep met het bejubelen hiervan. Hopelijk is dit geen verkiezingsretoriek, maar gaan we na de verkiezingen daadwerkelijk verstandiger met het gemeenschapsgeld om."