Gemeente Drechterland

25-2-2010
Veel Warme Truien in Drechterland

Wethouder Te Grotenhuis geeft gastles over energie

Afgelopen vrijdag 12 februari 2010 vond de landelijke Warme Truiendag plaats. Wethouder Dirk te Grotenhuis gaf die dag een gastles bij de bovenbouw van een aantal basisscholen een gastles over energiebesparing. De wethouder bezocht de Hemschool en de Pancratiusschool.

De gemeente Drechterland deed ook mee met de Warme Truiendag. In de gemeentehuizen in Hoogkarspel en Venhuizen ging de verwarming een paar graden naar beneden.

Warme Truien in de klas
Alle klassen die door de wethouder bezocht werden waren warm aangekleed zijn zodat niemand merkte dat de verwarming één of twee graden lager staat. Daarnaast kregen de kinderen in een half uur durende les en leerden ze wat energie is en hoe ze daarop kunnen besparen.

Waarom CO2 verminderen?
De verwarming één graad lager betekent 7% minder energieverbruik en dus 7% minder CO2-uitstoot. Als er op Warme Truiendag 700 scholen meedoen en de kachel wordt gemiddeld 3 graden lager gezet, dan wordt er maar liefst 166 ton broeikasgas, waaronder CO2 bespaard. Dat komt overeen met een auto die 830.000 km aflegt!
Broeikasgassen, zoals CO2, warmen de aarde op waardoor het klimaat verandert. Een gevolg is bijvoorbeeld het smelten van de poolkappen. Hierdoor zal het water stijgen en worden grote delen van Nederland bedreigd met overstroming. Ook dreigt een kwart van alle dieren en planten de komende decennia uit te sterven doordat zij niet kunnen overleven in een ander klimaat. Warme Truiendag 2010-2

Warme Truiendag 2010-1