Gemeente Den Haag

Persbericht Gemeente Den Haag

Datum 23 februari 2010

Bijzonder gebouw krijgt nieuwe bestemming
Wethouder Norder geeft aftrap verplaatsing jeugdherberg Ockenburg

De vermaarde jeugdherberg Ockenburg op het Landgoed Ockenburg wordt gedemonteerd om later opgebouwd te worden in het Melis Stoke Park in Den Haag Zuidwest. Het gebouw krijgt daar een nieuwe functie als "Talent Ontwikkelcentrum en Medialaboratorium " voor jongeren tussen 15 en 25 jaar. De herberg wordt door zijn karakteristieke uiterlijk en bijzondere ontwerp beschouwd als cultureel erfgoed.

De jeugdherberg van de hand van Frank van Klingeren dateert van 1973-1974. De architectuur kenmerkt zich door de systematische opbouw van staal en glas en de open en flexibele indeling. Het gebouw is een bijzonder voorbeeld van de sociaal-maatschappelijke context van die tijd en sterk gericht op `ontmoeting'. De gemeente Den Haag en Vestia willen met de verplaatsing en herbestemming het gebouw voor de toekomst bewaren. Bovendien krijgt het pand een nieuwe functie passend binnen het gedachtegoed van de architect. De demontage en herbouw worden uitgevoerd door Ceres projecten, in opdracht van Vestia Den Haag Zuid West.

Start verplaatsing jeugdherberg:
Op donderdag 25 februari zal Marnix Norder, wethouder Bouwen en Wonen van de gemeente Den Haag, samen met Gretha Jansen, bedrijfsdirecteur Vestia Den Haag Zuid-West, een begin maken met de demontage van de voormalige Jeugdherberg op het landgoed Ockenburgh.

Noot voor redacties

Voor meer informatie (

Gemeente Den Haag