Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 24-02-2010

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending donderdag 25 februari
Nederland 1 - 18.15 uur

EENVANDAAG VANUIT TYTSJERKSTERADIEL

Een vierbaansweg doorsnijdt de lokale politiek in het Friese Tytsjerksteradiel. De Friese partijen FNP, GrienLinks en ChristenUnie strijden al jaren zij aan zij tegen de komst van deze Centrale As. Toch lijkt de snelweg er te komen. De provincie wil met de weg industrie aantrekken en de verkeersveiligheid vergroten. De drie lokale partijen, inmiddels gesteund door D66 en tien milieu-organisaties, geven de strijd echter niet op. Tot deze week konden er bezwaren worden ingediend tegen het inpassingsplan. Zou de provincie de plannen nu herzien en kiezen voor het alternatief: de 50 miljoen goedkopere Groene As?

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen presenteert Wouter Kurpershoek vanuit de Friese Wouden donderdag 25 februari een thema-uitzending van EENVANDAAG over deze 'betuwelijn van het noorden', zoals tegenstanders de snelweg omschrijven. Uit het onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat de leden verkeer en openbaar vervoer na veiligheid en lokale belastingen in de gemeentepolitiek het allerbelangrijkst vinden.

Aan het woord komen onder anderen gedeputeerde Piet Adema, ondernemer Hessel Bouma en wethouder Maaike Prins over de noodzaak en nut van de Centrale As die gaat lopen van Dokkum tot Nijega.

Louis Bakker van GrienLinks, troubadour Dick Jongman en secretaris van It Griene Erfgoed Roel Wymenga pleiten voor de Groene As die het beschermde Nationale Landschap meer intact zal laten.

EENVANDAAG is ook te vinden op internet: www.eenvandaag.nl