Raad van State


donderdag 25 februari 2010
10.00 uur
Zitting over de mededeling op de stempas dat bij het stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart aanstaande een geldig legitimatiebewijs moet worden meegenomen. Het gaat om een legitimatiebewijs uit Nederland of een ander land uit de Europese Unie. Ook kan een verblijfsdocument worden meegenomen. Een inwoner uit Pijnacker is het er niet mee eens dat hij geen verlopen paspoort mag meenemen om zijn identiteit aan te tonen. Daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001703/1)

10.45 uur

Zitting over de exploitatievergunning en de terrasvergunning die de burgemeester van Naarden heeft verleend aan restaurant Pazzo Trenta aan de Marktstraat in Naarden. De vergunningen hebben betrekking op het terras aan de voorzijde van het restaurant. De zitting gaat ook over de vrijstelling van het bestemmingsplan die het gemeentebestuur van Naarden aan het restaurant heeft verleend. Een omwonende kwam eerder tegen deze drie besluiten in beroep bij de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank verklaarde in juni 2009 zijn beroep tegen de exploitatievergunning en terrasvergunning gegrond. Naar haar oordeel was de exploitatievergunning in strijd met het bestemmingsplan. Verder oordeelde de rechtbank dat de vergunning voor een terras aan de voorzijde van het restaurant in strijd is met het gemeentelijk beleid, omdat het restaurant ook al over een terras aan de achterzijde beschikt. De rechtbank heeft geen inhoudelijk oordeel gegeven over de vrijstelling, omdat het gemeentebestuur zou hebben toegezegd de vrijstelling in te trekken. De omwonende komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem heeft het gemeentebestuur de vrijstelling nog steeds niet ingetrokken. Verder wordt het terras aan de voorzijde van het restaurant volgens hem nog steeds geëxploiteerd. (zaaknummers 200905506/1 en 200906799/1)

11.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Nunspeet heeft opgelegd aan een inwoner van die gemeente vanwege zijn paardenhouderij aan de Poppesweg in Hulshorst. Volgens het gemeentebestuur houdt de man paarden zonder daarvoor over een milieuvergunning te beschikken. De man bestrijdt dat niet. Hij is het vooral niet eens met de termijn waarbinnen hij het houden van paarden moet hebben gestaakt. Volgens hem lukt het niet om de paarden vóór 1 januari 2010 ergens anders onder te brengen. Ook de omwonenden die om maatregelen hadden verzocht, komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden de begunstigingstermijn juist te lang. De zitting gaat ook over het besluit van het gemeentebestuur om de dwangsom inhoudelijk te wijzigen. Het gemeentebestuur heeft daarbij niet de begunstigingstermijn aangepast die aan die dwangsom is verbonden. De man is tegen die termijn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de Raad van State het besluit voorlopig te schorsen. Ten slotte gaat de zitting over de intrekking door het gemeentebestuur van de milieuvergunning van de man voor een varkens- en rundveebedrijf aan de Poppesweg. De vergunning heeft geen betrekking op de illegale paardenhouderij van de man. Het gemeentebestuur heeft de vergunning ingetrokken vanwege een wijziging van het bestemmingsplan. De wijziging maakt het niet meer mogelijk het bedrijf op die locatie voort te zetten. De intrekking gaat echter pas in als het bestemmingsplan definitief in werking treedt. Een aantal omwonenden vindt dat te lang duren. Zij ondervinden overlast van het bedrijf. (zaaknummers 200907117/1, 200907117/3 en 200909250/1) Zitting over de ontheffing die het college van burgemeester en wethouders van Aa en Hunze heeft verleend voor een opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen aan de Broek in Gieterveen. De vreemdelingen worden opgevangen in de groepsaccommodatie De Broekse Hoeve. Het gemeentebestuur heeft niet alleen het gebruik van de gebouwen, maar ook dat van het buitenterrein door middel van de ontheffing gewijzigd. Een aantal omwonenden is het niet eens met de ontheffing. Volgens hen was het gemeentebestuur niet bevoegd om met de ontheffing ook het gebruik van het buitenterrein te wijzigen. Ook vrezen zij voor overlast en onveilige situaties door rondhangende jongeren in het dorp. Verder zouden hun huizen in waarde dalen door de komst van het opvangcentrum. De rechtbank in Assen heeft begin deze maand een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak zijn zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken de omwonenden de Raad van State de ontheffing voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201001509/2)

14.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zeeland van het bestemmingsplan 'Terneuzen Zuidoost' van de gemeente Terneuzen. Het plan maakt de uitbouw mogelijk van een aantal woningen aan de Kortenaerlaan in Terneuzen richting de straatkant. De voorgevels van deze woningen liggen verder van de straatkant dan andere woningen in de laan. Door de uitbreidingsmogelijkheid kunnen alle woningen op dezelfde afstand van de straatkant komen te liggen. De zitting gaat ook over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Terneuzen heeft verleend aan een bewoner van een van die woningen. Met die bouwvergunning kan de man zijn woning dus uitbouwen richting straatkant. Een omwonende is het niet eens met zowel de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan als met de bouwvergunning. (zaaknummers 200905747/1 en 200907785/1)