Gemeente Harenkarspel


Eind februari vallen de WOZ beschikking 2010 en de aanslagen gemeentelijke belastingen over 2010 bij u in de bus

Dit jaar worden, net als in voorgaande jaren, de aanslagen wegens onroerende-zaakbelastingen, afvalstoffenheffing en rioolheffing tezamen met de WOZ-beschikking gecombineerd op één biljet. De nieuwe WOZ-waarde geldt alleen voor het jaar 2010. Het afgelopen jaar zijn het cluster Heffingen en het taxatiebureau WOZTAX druk bezig geweest met het bepalen van de nieuwe waarde van uw pand.

Hoe is de WOZ-waarde die op uw beschikking staat tot stand gekomen? Bij het bepalen van de waarde is uitgegaan van het bedrag dat het pand zou hebben opgebracht op 1 januari 2009 (de waardepeildatum) wanneer het leeg verkocht zou zijn en onmiddellijk in gebruik had kunnen worden genomen. Dit is de zogenaamde vrije verkoopwaarde van het pand. Met zakelijke rechten (bijvoorbeeld erfpacht) wordt bij de WOZ-waardering geen rekening gehouden.

Waardeontwikkeling
De waarde van woningen wordt vastgesteld aan de hand van verkoopcijfers. Er wordt gekeken naar verkopen die hebben plaatsgevonden omstreeks 1 januari 2009 (waardepeildatum). De gemeente kan daarom geen rekening houden met in het jaar 2009 opgetreden wijzigingen in het waardeniveau. De verkoopcijfers op basis waarvan de waardevaststelling van uw woning is uitgevoerd treft u aan op uw taxatieverslag.

Als gevolg van de berichten in de media verwacht u misschien dat de WOZ-waarden zijn gedaald. Dat is echter niet altijd het geval. Sterker nog, tussen 1 januari 2008 (vorige waardepeildatum) en 1 januari 2009 (huidige waardepeildatum) was er nog sprake van een gemiddelde landelijke stijging van 0,5 tot 1%. Aangezien er in de eerste helft van 2008 nog sprake was van een prijsstijging. Die stijging wordt niet geheel ongedaan gemaakt door de daling in de tweede helft van 2008. Het gevolg is dat de WOZ-waarde naar waardepeildatum 1 januari 2009 gemiddeld net iets hoger is dan die per 1 januari 2008. Op de grafiek hieronder is dat goed te zien. De grafiek geeft een landelijk gemiddelde weer.

prijsindexwoningen

Taxatieverslag

Wellicht bent u gewend om het WOZ-portaal te gebruiken. Het WOZ-portaal is echter niet meer beschikbaar. U kunt de gegevens van u pand raadplegen via de gemeentelijke website www.harenkarspel.nl. U moet dan inloggen met uw DigiD-code. Indien u nog geen DigiD-code heeft, kunt u deze via www.digid.nl aanvragen. Bedrijven kunnen de gemeente verzoeken om een taxatieverslag via e-mail heffingen@harenkarspel.nl of telefoonnummer 0226 - 396 635.

Wie heeft belang bij de WOZ-waarde?
De gemeente gebruikt de WOZ-waarde als grondslag voor de onroerende-zaakbelastingen. Het waterschap hanteert de waarde als basis voor de watersysteemheffing bij de eigenaren. Voor de inkomstenbelasting bepaalt de WOZ-waarde de hoogte van het eigenwoningforfait.
Huurders van woningen ontvangen ook een WOZ-beschikking. Zij hebben echter geen belang bij deze waarde en kunnen dus geen bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.

Algemene informatie Wet WOZ

Meer informatie over de waardebepaling en de Wet WOZ kunt u onder andere vinden op de site van de waarderingskamer www.waarderingskamer.nl en op de site van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten www.wozinformatie.nl/publieksinformatie.

Onroerende-zaakbelastingen (OZB)
Wie krijgt deze aanslagen? Degene die u op 1 januari 2010 eigenaar of gebruiker van een pand is, krijgt de aanslag voor het gehele jaar. Verkoop of verhuizing in de loop van het jaar heeft geen invloed op het te betalen bedrag.

De OZB kent met ingang van 1 januari 2006 drie belastingen: de gebruikersbelasting op niet-woningen, de eigenarenbelasting op woningen en de eigenarenbelasting op niet-woningen.

Met ingang van 1 januari 2006 is de gebruikersbelasting op woningen afgeschaft. Dit betekent dat u geen aanslag OZB voor het gebruik van uw woning ontvangt. Ook als u een gecombineerd object (bedrijf met woning) heeft, ontvangt u geen aanslag OZB voor het woningdeel. De waarde van het woningdeel wordt uit de aanslag OZB gebruik niet-woning gehaald. U betaalt dus alleen de aanslag wegens OZB gebruik niet-woning over het deel van uw bedrijf. U betaalt een percentage van de WOZ-waarde aan OZB. De gemeente kent voor niet-woningen andere tarieven dan voor woningen. De tarieven voor de OZB met ingang van 2010 luiden als volgt:

Voor woningen Voor niet-woningen

Gebruikersbelasting 0,0822%

Eigenarenbelasting 0,0924% 0,1030%

Waardeontwikkeling in relatie tot de aanslag OZB

De waardeontwikkeling van uw woning heeft slechts een beperkte invloed op de hoogte van uw aanslag OZB. Dat heeft te maken met de wijze waarop de gemeente de hoogte van de OZB-tarieven bepaalt. Eerst bepaalt de gemeente in de begroting voor het aankomende jaar de totale inkomsten aan OZB die nodig zijn voor het uitvoeren van haar taken. Zodra de totale waarde van de onroerende zaken in de gemeente bekend is, wordt daarmee het tarief berekend. De op basis van deze objectieve uitgangspunten vastgestelde waarde dient ervoor om op een rechtvaardige manier de lasten te verdelen.

Afvalstoffenheffing
Wie krijgt deze aanslag? Degene die als hoofdgebruiker van een huishouden bij de gemeente staat geregistreerd. Afvalstoffenheffing wordt geheven voor elke woning waar huishoudelijk afval kan ontstaan. Er wordt verschil gemaakt in het tarief tussen een éénpersoonshuishouden en een meerpersoonshuishouden.

De tarieven afvalstoffenheffing voor 2010 zijn ten opzichte van de tarieven over 2009 niet gewijzigd en luiden als volgt:


- Voor een meerpersoonshuishouden 240,24 (is 20,02 per maand);


- Voor een éénpersoonshuishouden 170,04 (is 14,17 per maand).

Rioolheffing
Wie krijgt deze aanslag? Gebruikers van panden die direct of indirect zijn aangesloten op het gemeentelijk rioolstelsel. Het basistarief voor 2010 bedraagt per belastingjaar 137,88 per perceel. Dit is een stijging van 10% ten opzichte van 2009.

Betaling van de aanslag
Wanneer u een machtiging voor automatische incasso heeft afgegeven, wordt het totaalbedrag van de aanslagen in tien maandelijkse termijnen afschreven. De eerste termijn wordt dan eind maart 2010 van uw rekening afgeschreven.

Wanneer u geen machtiging tot automatische incasso heeft afgegeven, dan moet u in twee termijnen betalen. De eerste helft van het totale aanslagbedrag betaalt u uiterlijk eind maart, de tweede helft uiterlijk eind mei 2010.

Bij uw aanslagbiljet treft u de belastingbijsluiter 2010 aan. Hierin is ook een machtigingskaart opgenomen. Hiermee kunt u de gemeente alsnog machtigen de belastingen in tien termijnen af te schrijven. Deze machtiging moet dan wel uiterlijk op 20 maart door de gemeente ontvangen zijn.



Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600