Gemeente Baarn

Onderzoek verkeersveiligheid rondom basisscholen

Aanbeveling voor nog meer veiligheid

In 2009 is er een onderzoek verricht naar de verkeersveiligheid rondom de Baarnse basisscholen. Inmiddels zijn de onderzoeksresultaten zijn bekend. Het rapport is vorige week door wethouder Henk van de Kerk uitgereikt aan vertegenwoordigers van scholen en wijkplatforms.

Uit het onderzoek blijkt dat de snelheid van verkeer bij de scholen over het algemeen niet veel hoger ligt dan 30 kilometer per uur. Ook de âoversteekbaarheidâ van straten voor voetgangers is voldoende tot goed. Maatregelen als snelheidsremmers en de inzet van verkeersbrigadiers dragen daaraan bij. De verkeersveiligheid voor voetgangers is verbeterd door extra ruimte creëren. Toch is de veiligheid op looproutes en de overzichtelijkheid van de verkeerssituatie soms nog voor verbetering vatbaar. Een belangrijke oorzaak is foutparkeren. Maatregelen en voorlichting dragen bij aan verdere verbetering.

Verkeerveiligheidslabel Baarnse scholen
Er is al veel gebeurd in Baarn in het kader van het project Utrechts VerkeersveiligheidsLabel. Zeven van de acht scholen hebben het verkeerslabel behaald en één school heeft zich aangemeld. Baarn scoort daarmee qua deelname het hoogst in vergelijking met de gemeenten in deze regio. Reden voor het succes is het grote aantal actieve (verkeers)ouders, de goede samenwerking de scholen, verkeersouders, Veilig Verkeer Nederland - afdeling Baarn en de gemeente Baarn (een UVL-gemeente). De communicatie tussen school en politie blijkt nog beter te kunnen, zodat de politie een goed beeld krijgt van wat er rond de scholen gebeurt. Samenwerking biedt kansen voor uitwisseling van (rijkelijk) aanwezige kennis. Een andere aanbevling is het belonen van veilig verkeersgedrag van kinderen en ouders.