Gemeente Asten mogelijk hoger dan u verwacht

WOZ-beschikking 2010 mogelijk hoger dan u verwacht

Eind februari/begin maart ontvangt u de aanslag gemeentelijke heffingen tevens WOZ-beschikking over het jaar 2010. Veel mensen denken dat door de daling van de huizenprijzen de WOZ-beschikking lager uitvalt. Dat is echter niet per definitie het geval. De wet schrijft voor dat de WOZ-waarde in 2010 moet zijn vastgesteld naar het waardeniveau van uw woning op 1 januari 2009 (de peildatum).

De WOZ-waarde is bepaald aan de hand van verkoopcijfers van vergelijkbare typen woningen in de gemeente. In de eerste helft van 2008 was nog sprake van een prijsstijging. Die stijging wordt niet geheel ongedaan gemaakt door de daling in de tweede helft van 2008. De waarde van uw woning op 1 januari 2009 was dus wellicht hoger dan op 1 januari 2008. In onderstaande grafiek kunt u zien dat de echte prijsdaling pas na 1 januari 2009 inzette, dus na de peildatum!

De specifieke verkoopcijfers die de gemeente heeft gehanteerd bij de waardering van uw woning staan vermeld in het taxatieverslag.

Indien er in 2009 een verandering als gevolg van uitbreiding, verbouwing, sloop etc. aan het pand heeft plaatsgevonden, dan is hiermee rekening gehouden bij het bepalen van de nieuwe waarde.

Taxatieverslag via www.asten.nl

Als u een nadere onderbouwing van de WOZ-waarde wilt, dan kunt u een taxatieverslag opvragen op de site van de gemeente Asten, www.asten.nl. U kiest dan onder het onderwerp wonen en leven voor belastingen en WOZ. U kunt deze gegevens inzien door het aanslagnummer en het aanslagbedrag (zonder komma) in te vullen. Ook zijn de aanslag en deze bijsluiter via de website te raadplegen.

Bij de aanslag die u binnenkort ontvangt zit tevens een bijsluiter met nadere informatie. Voor informatie en vragen betreffende de gemeentelijke belastingen of de Wet WOZ kunt u op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur terecht bij de afdeling Interne dienstverlening, team belastingen in het gemeentehuis, Koningsplein 3, Asten. Telefonisch is de afdeling te bereiken via (0493) 671 301, 671 302, 671 303 en 671 304.