Maatschappelijk verantwoorde diervoederstromen op het menu!

25/02/2010 08:30

BEMEFA

Minister-president en BEMEFA bundelen de krachten: maatschappelijk verantwoorde diervoederstromen op het menu!

Minister-president Kris Peeters, Vlaams minister van Landbouw, en Marc Huon, voorzitter van BEMEFA, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten, ondertekenen vandaag een gezamenlijke verklaring waarin zij zich engageren voor maatschappelijk verantwoorde diervoederstromen en tot het uitwerken van een concreet actieplan voor de eiwitbevoorrading.

De diervoedersector voert jaarlijks 1 miljoen ton soja in. Soja is derhalve één van de belangrijkste diervoedergrondstoffen. Daarnaast wordt soja nogal eens in relatie gebracht met ontbossing in Zuid-Amerika. BEMEFA en de Vlaamse overheid zijn zich ervan bewust dat meewerken aan internationale standaarden nodig is om diervoederstromen maatschappelijk verantwoorder te maken. Omdat de internationale standaard voor soja nog in ontwikkeling is, heeft BEMEFA het voortouw genomen door te starten met een eigen initiatief: er is een lastenboek opgemaakt voor de productie en levering van maatschappelijk verantwoorde (mv) soja. Dit lastenboek is een tussenstap op weg naar de internationale standaard. In 2010 wil de mengvoedersector 150.000 ton mv-soja invoeren. Hiertoe hebben een 60-tal fabrikanten zich reeds geëngageerd.

BEMEFA heeft zichzelf tot doel gesteld om stapsgewijs het tonnage van aangekochte mv-soja te verhogen tot de totale hoeveelheid ingevoerde soja (zijnde 1 miljoen ton) tegen 2015! Een Europese primeur! Andere Europese landen zoals Nederland, Engeland en Zweden hebben reeds aangegeven het voorbeeld te willen volgen. De besprekingen zijn momenteel volop aan de gang. Europees bedraagt de invoer van soja met bestemming diervoeders 30 miljoen ton. De Vlaamse overheid en BEMEFA wensen aldus de Europese trein aan hun locomotief te koppelen.

Door de gezamenlijke ondertekening van de engagementsverklaring ondersteunt de Vlaamse overheid BEMEFA officieel in deze aanpak en hoopt een nog groter draagvlak te kunnen creëren voor deze standaard.

Een internationale standaard voor mv-diervoederstromen is echter niet het enige voorwerp van de verklaring. Beide partijen wensen ook bestaande eiwitbronnen maximaal te valoriseren en te promoten. Hiervoor zal een gezamenlijk actieplan worden uitgewerkt. Daarnaast willen zowel de Vlaamse overheid als BEMEFA de afhankelijkheid van eiwitbronnen van buiten de EU beperken.

BEMEFA, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten in België, telt 180 leden. Samen vertegenwoordigen zij 99% van de nationale productie. De sector stelt 3000 personen te werk. Met een nationale productie van 6 miljoen ton en een omzet van 2.5 miljard euro is de mengvoederindustrie de belangrijkste toeleverancier van productiemiddelen voor de landbouw.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel