DAF Trucks PERSBERICHT

DAF realiseert records in uitdagend 2009:
Nummer 1 in trekkers in Europa

DAF realiseerde in 2009 - één van de meest uitdagende jaren uit de geschiedenis van de transport- en truckindustrie - record marktaandelen. In de zware klasse (15 ton+) van de truckmarkt in de Europese Unie*) werd een marktaandeel van 14,8% bereikt. Daarmee neemt DAF qua volume een stevige derde plaats onder de Europese truckfabrikanten in. In het trekkersegment is DAF met een marktaandeel van 19,8% in de EU zelfs de nummer 1.

Was DAF acht jaar geleden in het zware segment qua volume nog de 'kleinste' van de zeven truckproducenten in Europa, met een marktaandeel van 14,8% heeft DAF zich in 2009 een sterke derde positie verworven (2008: 14,2%). In Nederland, Groot-Brittannië, Portugal, Polen en Hongarije is DAF marktleider. In Duitsland - de grootste truckmarkt in Europa - heeft DAF zijn positie als eerste importmerk verder verstevigd met een marktaandeel van 10,6%.

In de 27 landen van de Europese Unie (plus Noorwegen en Zwitserland) werden in de klasse boven 15 ton vorig jaar zo'n 168.000 vrachtwagens geregistreerd, een daling van bijna 50% ten opzichte van een jaar eerder, toen in deze klasse zo'n 330.000 voertuigen op kenteken werden gezet. De economische omstandigheden hebben het trekkersegment het hardst getroffen. In 2009 nam dit ruim 48% van de totale registraties voor haar rekening; in 2008 was dit ruim 56%.

In het trekkersegment is DAF marktleider in Nederland, Groot-Brittannië, België, Portugal, Polen en Tsjechië. In Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Finland en Hongarije werden in dit segment recordmarktaandelen gerealiseerd. In het totale Europese trekkersegment (15 ton+) bereikte DAF het afgelopen jaar een marktaandeel van bijna 20%. Daarmee is DAF in de Europese Unie marktleider.

Groei in bakwagens
"Ons succes is het resultaat van een modern productenprogramma, eersteklas services en een uiterst professionele dealerorganisatie", aldus Ron Bonsen, lid van de Board of Management van DAF Trucks N.V. en verantwoordelijk voor Marketing & Verkoop. "Met een marktaandeel van bijna 15% in het zware segment in Europa zijn wij mooi op weg naar onze doelstelling van 20% op de middellange termijn. Natuurlijk zullen wij onze positie in het trekkersegment verder verstevigen. De groei zal echter vooral ook gerealiseerd moeten worden met ons brede programma twee-, drie- en vierassige bakwagens, waarmee we voor elke specifieke inzet een voertuig op maat leveren."

In Nederland ruim één op 3 trucks een DAF
In 2009 nam de truckmarkt in Nederland in het lichte segment (6 - 15 ton) af met 34% ten opzichte van het jaar ervoor en in het zware segment (15 ton+) met 37% tot volumes van respectievelijk zo'n 1.350 en 10.500 voertuigen.

In 2009 stabiliseerde het marktaandeel van DAF in de lichte klasse van 6 tot 15 ton zich rond de 25%; in de zware klasse bedroeg het marktaandeel ruim 33%, wat betekent dat ruim één op de drie in ons land geregistreerde voertuigen in dit segment een DAF is. DAF's toonaangevende positie in Nederland is mede te danken aan het grootste dealernetwerk met in totaal 87 verkoop- en servicepunten. Overal in Nederland is een dealer beschikbaar binnen een afstand van zo'n 25 kilometer.

DAF Trucks N.V. - een dochteronderneming van het Amerikaanse PACCAR Inc, een van de grootste producenten van zware trucks in de wereld - is een toonaangevende producent van lichte, middelzware en zware trucks met in Europa*) een marktaandeel van bijna 15% in de klasse boven 15 ton. DAF produceert een compleet programma trekkers en bakwagens, met het juiste voertuig voor elke transporttoepassing. Daarnaast is DAF toonaangevend op het gebied van de diensten áchter het product: Multi Support Reparatie- en Onderhoudscontracten, financiële diensten van PACCAR Financial en een eersteklas onderdelenvoorziening. Bovendien ontwikkelt en produceert DAF componenten als assen en motoren voor met name van bus- en touringcarproducenten over de gehele wereld. DAF Trucks N.V. heeft fabrieken in Eindhoven en in het Belgische Westerlo en meer dan 1.000 dealers en servicepunten in Europa.

Eindhoven, 25 februari 2010




DAF Trucks