Politie Twente

Persbericht Politie Twente 25 februari 2010

Meerdere overvallen vermoedelijk opgelost na onderzoek

Enschede

De aanhouding van een 18-jarige jongen, kort na een op 22 december in Enschede gepleegde overval, heeft geleid tot de aanhouding van nog twee jongens en het oplossen van drie overvallen.

Op dinsdag 22 december 2009 werd aan de Suze Groeneweglanden te Enschede een alleenstaande man in zijn woning overvallen door twee personen. Daarbij werd de man fysiek mishandeld, bedreigd met een vuurwapen en verscheidende keren verbaal met de dood bedreigd. Aan de hand van het opgegeven signalement werden na de overval door de politie twee personen gezien die aan dat signalement voldeden.

Zoals al eerder gemeld kon na een achtervolging één van hen, een 18-jarige Enschedeër, dezelfde avond worden aangehouden. Bij zijn aanhouding bleek hij in het bezit te zijn van een gasalarmpistool en gestolen bankpasjes. Een onderzoek werd gestart en naar aanleiding daarvan kon enkele dagen later de medeverdachte, een 17-jarige Enschedeër, worden aangehouden. In zijn woning werden verschillende goederen aangetroffen die op 22 december bij de overval waren buitgemaakt.

Tijdens het onderzoek rees de verdenking dat deze verdachten meer van dergelijke feiten hadden gepleegd en is het onderzoek voortgezet. Daarbij werden veel mensen als getuige gehoord. Uiteindelijk bleek dat de 18-jarige verdachte zich vermoedelijk, al dan niet met anderen, aan meerdere misdrijven schuldig had gemaakt, waaronder twee overvallen op winkels.

De verdenking richt zich op een overval op een sigarenzaak aan de Haaksbergerstraat te Enschede, gepleegd op 29 november 2008. Onder bedreiging van een vuurwapen dwong de verdachte, de 18-jarige, het winkelpersoneel geld af te geven. Ook wordt de 18-jarige ervan verdacht op 30 december 2008, samen met een ander, een overval op een videotheek aan de Wethouder Nijhuisstraat te Enschede te hebben gepleegd. Ook bij deze overval werd gebruik gemaakt van een gasalarmpistool. Er werd een kleine hoeveelheid geld en enkele pakjes sigaretten buitgemaakt.

De medeverdachte, ook een 18-jarige jongen uit Enschede, werd 26 januari jl. aangehouden en net als de twee anderen in verzekering gesteld.

Ondanks intensief onderzoek van de politie en de aandacht die door de media, waaronder het opsporingsprogramma Onder de Loep van RTV Oost, aan de overvallen eind 2008 en begin 2009 werd gegeven, bleven de zaken onopgelost. Alle drie verdachten zitten nog vast.

Tijdens het onderzoek bleek dat verschillende personen uit de vriendengroep van de verdachten op de hoogte waren van de door hun vrienden gepleegde overvallen. Verschillende van hen zijn bijvoorbeeld benaderd om op de 22e december mee te doen aan de overval. Zij hebben weliswaar niet meegedaan maar waren op de hoogte. Ondanks het gegeven dat ze op de hoogte waren van het voornemen dat er een strafbaar feit zou worden gepleegd, werd er niets ondernomen. Niet om de daders van de overval te weerhouden of om de politie of anderen op de hoogte te stellen. Tien jeugdigen zijn als getuige gehoord, zij waren allemaal, door vooral de 18-jarige, benaderd.

Er zijn meerdere mogelijkheden om in contact te komen met de politie, o.a. Meld Misdaad Anoniem is hiervoor een uitstekend middel. Verder uiteraard via het reguliere politienummer of door contact te leggen met de wijkagent dan wel de jeugdagent