Pensioenfonds Bouw behaalt derde jaar op rij een positief resultaat

25/02/2010 09:20

Pensio B

Pensio B, het pensioenfonds dat het stelsel van aanvullend pensioen voor de werklieden van de bouwnijverheid beheert, sloot het jaar 2009 af met een rendement van 9,7%. Dit uitstekende resultaat volgt op het positieve rendement van meer dan 3,25 % dat zowel in 2007 als ook in 2008 - het jaar van de financiële crisis - behaald werd.

Begin 2007 startte de Bouwsector met de opbouw van een aanvullend pensioen (tweede pijler) voor de 170.000 bouwvakarbeiders. Deze regeling werd uitgewerkt conform de bepalingen van de Wet van 2003 op de Aanvullende Pensioenen (WAP).

Krachtens dit plan stort de werkgever via het Fonds voor Bestaanszekerheid elk kwartaal voor iedere arbeider een percentage van zijn brutoloon op een individuele rekening. Op dit gespaard bedrag wordt een rendement van 3,25% gegarandeerd. Met dit stelsel beloont de sector nog meer de getrouwheid van zijn arbeiders, vermits het bijdragepercentage stijgt naarmate de anciënniteit van de arbeiders in de sector toeneemt.

Daarenboven worden sinds begin 2009 aanvullende bijdragen in het pensioenplan gestort voor de oudere arbeiders die beslissen om langer actief te blijven in de sector.

Het aanvullend pensioenplan wordt beheerd door Pensio B, een Organisme voor de Financiering van Pensioenen (OFP) dat is opgericht door de sociale partners van de bouwsector. Overtuigd dat de democratisering van de aanvullende pensioenen zich verder zal doorzetten via de uitbouw van pensioenplannen op sectorniveau, hebben deze sociale partners voorzien dat Pensio B, naast het beheer van het plan voor de Bouwsector, zich ook kan openstellen naar andere "sectoren" om hen bij te staan in de ontwikkeling of het beheer van hun pensioenplan.

Op financieel vlak behaalde Pensio B in 2009 een rendement van 9,7%, een cijfer dat merkelijk hoger ligt dan de minimum rendementsgarantie van 3,25%. Dit exces rendement laat toe om in het fonds een buffer aan te leggen waardoor minder gunstige jaren kunnen worden overbrugd. Met een totaal aan activa van zowat 145 miljoen EUR zag Pensio B de dekkingsgraad van zijn pensioenverplichtingen gevoelig versterkt.

Van bij zijn oprichting koos Pensio B voor een voorzichtige beleggingsstrategie, waarbij de nadruk ligt op het beheersen van de risico's eerder dan op het maximaliseren van het rendement. Immers, als bestuurders van Pensio B, wensen de sociale partners aan de bouwvakarbeiders de garantie te bieden dat de sommen, die de sector driemaandelijks op hun rekening stort, hen daadwerkelijk bij pensionering zullen worden uitbetaald. In die zin is het ook verheugend vast te stellen dat Pensio B tijdens de drie voorbije jaren een gemiddeld rendement van 5,5% per jaar behaalde.

Pensio B, een Organisme voor de Financiering van Pensioenen (OFP), is een pensioenfonds opgericht door de sociale partners van de bouwsector, en beheert het aanvullend pensioen van de bouwvakarbeiders.

Contactpersonen:

Bernard Caroyez

Investment Manager

Tel. 02/209.66.04

bernard.caroyez@pensiob.be

Daniel Vanhaeverbeke

Directeur-Generaal

Tel. 02/209.65.06

Daniel.vanhaeverbeke@pensiob.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel