Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht
PB10-014
25 februari 2010

Horecabestedingen in 2009 opnieuw lager

· Volumedaling in 2009 verdubbeld · Hotels en cafés grootste dalers · Bescheiden omzetgroei cafetaria's · Ook in vierde kwartaal geen teken van herstel

Het omzetvolume van de horeca is in 2009 met 7,4 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. De volumekrimp was tweemaal zo groot als in 2008. Sinds het begin van de waarneming, in 1993, is een dergelijke daling van het omzetvolume in de horeca niet voorgekomen. Omdat de prijzen gemiddeld met 2,2 procent stegen kwam de omzetdaling in 2009 uit op 5,3 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De omzetdaling was het grootst bij hotels en cafés. In vergelijking met 2008 daalde de omzet van hotels met bijna 9 procent. Door de economische crisis kwamen minder zakelijke klanten en liep het aantal conferenties terug. Cafés behaalden 7,5 procent minder omzet in 2009. Consumpties werden gemiddeld 4,6 procent duurder. Het omzetvolume lag 11,5 procent lager dan een jaar eerder. Bij de restaurants daalde het omzetvolume in 2009 met 7,4 procent. In tegenstelling tot de overige horecabranches realiseerden cafetaria's een omzetgroei in 2009. De omzet nam met 1,3 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. Deze omzetgroei is geheel toe te schrijven aan gestegen prijzen. Het omzetvolume daalde met 0,9 procent. Ook in het vierde kwartaal 2009 is het omzetvolume van de horeca 7,4 procent lager uitgekomen dan een jaar eerder. De prijzen stegen 1,9 procent. De omzet daalde in het vierde kwartaal met 5,7 procent. Volume- en omzetontwikkeling in de horeca per jaar %
6
ln.... 4
2
sbc.... 0

-2

-4

-6
w -8
w 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 Omzet Volume w Bron: CBS
CBS Persbericht PB10-014 pagina 1 van 3




Technische toelichting

De cijfers in dit persbericht hebben betrekking op hotels (inclusief pensions en conferentieoorden), restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms en fastfoodrestaurants e.d.) en cafés. Deze bedrijven vormen samen de traditionele horeca. De catering en verblijfsrecreatie maken geen deel uit van deze cijfers.
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van de consumentenprijsindexcijfers (CPI) van het CBS.
Achtergrondinformatie over de basisverlegging en SBI herziening Met ingang van het eerste kwartaal van 2009 worden de horecacijfers gepubliceerd met als basisjaar 2005 (voorheen 2000 = 100). Dit betekent dat de wegingen van omzet en prijzen uit 2005 ten grondslag liggen aan de indices.
De cijfers van verschillende sectoren binnen de horeca zijn met ingang van het eerste kwartaal van 2009 gebaseerd op de Standaard Bedrijfsindeling 2008 (SBI 2008). De SBI 2008 is afgeleid van indelingen zoals gebruikt door de Europese Unie en de Verenigde Naties. Deze indelingen worden ongeveer eens in de 15 jaar geactualiseerd.

CBS Persbericht PB10-014 pagina 2 van 3




Ontwikkeling van omzetten (incl. btw), prijzen en volumes in de horeca 2009* 2008 4e kw jaar jaar %-mutatie t.o.v. een jaar eerder Horeca totaal
Omzet -5,7 -5,3 -0,1 Prijs 1,9 2,2 3,7 Volume -7,4 -7,4 -3,7 w.v.
Hotels, pensions en conferentieoorden
Omzet -8,2 -8,8 2,1 Prijs . . . Volume . . . Restaurants, cafetaria's, snackbars e.d.
Omzet -4,1 -2,6 -0,8 Prijs 2,1 2,6 3,9 Volume -6,1 -5,1 -4,5 w.v.
Restaurants
Omzet -6,7 -4,8 -1,4 Prijs 2,0 2,9 4,1 Volume -8,5 -7,4 -5,3 Cafetaria's, snackbars, lunchrooms,
fastfoodrestaurants, ijssalons
Omzet 0,8 1,3 0,4 Prijs 2,4 2,2 3,4 Volume -1,6 -0,9 -2,9 Cafés e.d.
Omzet -6,2 -7,5 -1,3 Prijs 4,5 4,6 3,7 Volume -10,2 -11,5 -4,8
*) Voorlopige cijfers
Bron: CBS
CBS Persbericht PB10-014 pagina 3 van 3






---- --