Ingezonden persbericht


Bezuinigingen en reorganisatie

PvdA in debat met de wijkorganisaties

PvdA-lijsttrekker Jan Hamming, fractievoorzitter Auke Blaauwbroek en raadslid Arjan Pronk hebben in een open brief aan de wijkorganisaties voorgesteld in debat te gaan over bezuinigingen en de rol van de wijkorganisaties.

Aanleiding voor dit debat ligt onder andere in contacten met Wijkvereniging Zorgvlied Totaal, die in januari geconfronteerd is met een drastische korting op de openingstijden van het wijkcentrum en heeft aangegeven het beheer van het wijkcentrum zelf op te willen pakken. Dat vindt de PvdA een interessante optie. Het is daarbij goed om (in een dialoog met de wijkorganisaties) taak en positie van de wijkorganisaties te heroverwegen. Daarbij denkt de PvdA aan drie invalshoeken: vrijwilligersoptimalisatie, wijkperspectief en zelfbestuur.

Vrijwilligersoptimalisatie
Uit onderzoek blijkt dat Brabanders zich minder willen inzetten binnen structureel vrijwilligerswerk, maar vaker incidenteel. De PvdA denkt dat het verbeteren van de sociale cohesie in een wijk eerder een resultante is van een geslaagde match tussen behoefte aan ondersteuning en het aanbod van vrijwillige inzet, dan van openingstijden van het wijkcentrum (hoewel dat natuurlijk een vorm kan zijn om aan bepaalde behoeften te voldoen. De wijkorganisatie zou een belangrijke rol kunnen spelen bij de optimalisering van die (incidentele) vrijwillige inzet.

Wijkperspectief
Maar er zijn meer aanleidingen om opnieuw naar de rol van de wijkorganisaties te kijken. Zo heeft de werkgroep burgerparticipatie geconcludeerd dat de wijkorganisatie een stevigere rol zou moeten krijgen. Op dit moment beslissen gemeente en professionele organisaties voor de wijk. Volgens de PvdA is de zogeheten cocreatie (gezamenlijke aanpak) een betere optie. Laat burgers meepraten over de richting die voor een wijk gekozen moet worden. Bijvoorbeeld door gezamenlijk een wijkperspectief voor de komende 10 jaar op te stellen.

Zelfbestuur
De PvdA heeft van verschillende wijkorganisaties gehoord dat de eigen taak teruggebracht is tot het uitdelen van Verrijk je Wijk geld. De PvdA vindt dat op een groter aantal terreinen, bijvoorbeeld beheer en inrichting van wijken, wijkorganisaties meer inspraak zouden moeten krijgen.

bijlage 1: Open brief van de PvdA aan de wijkorganisaties