Media alert

Smartphone-rage nachtmerrie voor ondernemers
~ GFI Software adviseert organisaties om hun endpoint-security op orde te brengen ~

25 februari 2010 - Smartphones gaan als warme broodjes over de toonbank en het mobiele dataverkeer groeit explosief. Goed nieuws voor smartphone-leveranciers en netwerkaanbieders, maar de hype heeft ook een keerzijde. Het wordt namelijk steeds lastiger voor bedrijven om bedrijfsinformatie veilig binnen de organisatiemuren te houden. Datadiefstal en het uitlekken van bedrijfsgegevens komt steeds vaker voor. Volgens GFI Software, ontwikkelaar van software voor netwerkbeveiliging, beseffen organisaties te weinig wat de gevaren zijn van smartphones en hoe belangrijk goede endpoint-security is.

Door de toename van het aantal smartphones zijn veel organisaties kwetsbaar voor datadiefstal. Medewerkers die onvoorzichtig omgaan met downloads van applicaties, mp3's en andere media hebben namelijk een grote kans om besmet te raken met malware. Omdat smartphones vaak ook verbonden zijn met het bedrijfsnetwerk wordt de malware onbewust verder verspreid. Na de besmetting worden vervolgens zogenaamde backdoors geopend waardoor hackers eenvoudig toegang krijgen tot bedrijfsinformatie met alle gevolgen van dien. Een goede reden dus om goed na te denken over de beveiliging die nodig is om dit tegen te gaan.

Bovendien zorgt het uitwisselen van illegale mp3's en andere media voor grote juridische risico's. De meeste media en software zijn auteursrechtelijk beschermd en wanneer illegale versies worden aangetroffen op het bedrijfsnetwerk is de organisatie zelf wettelijk aansprakelijk. De boetes hiervoor kunnen enorm oplopen. Het is daarom van groot belang dat organisaties maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat medewerkers geen illegale software op het bedrijfsnetwerk kunnen aanbrengen.

"Veel ondernemers hebben moeite om zich te beschermen tegen nieuwe ontwikkelingen als smartphones en andere draagbare opslagmedia", zegt Walter Scott, CEO bij GFI Software. "De beste manier om gegevensdiefstal te beperken, is het gebruik van endpoint security-software. Hiermee blijft het bedrijfsnetwerk beschermd tegen bedreigingen via smartphones, mp3-spelers, USB-sticks, PDA's en andere opslagmedia. Medewerkers kunnen zo gebruik blijven maken van hun iPhone of Blackberry terwijl de bedrijfsdata beschermd blijft en de organisatie geen onnodige risico's loopt."

Distributiepartners van GFI Software in de Benelux zijn: Portland Europe, DCC Nederland BV en Cherub.