Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 25 februari 2010

Televisie
EENVANDAAG
Donderdag 25 februari
18.15 uur - Nederland 1

JONGEREN BEZORGD OM CRIMINALITEIT

Jongeren maken zich het meeste zorgen over de criminaliteit en veiligheid in hun dorp of stad. Ook een gebrek aan voorzieningen zoals bioscopen en evenementen scoort hoog. Dit blijkt uit onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EENVANDAAG, in samenwerking met jongerenzender FunX en NOS Headlines.

Stad vs. platteland
Op het platteland maken jongeren zich het meeste zorgen om het gebrek aan voorzieningen, zoals bioscopen of winkels. Jongeren uit grote steden zijn vooral bezorgd over criminaliteit, veiligheid op straat en spanningen tussen allochtone en autochtone jongeren. 'Onze wijk is een ramp. Je wordt uitgescholden en geïntimideerd op straat.' Aan het onderzoek deden ruim 2.000 jongeren mee tussen de 12 en 24 jaar.

Online stemmen
Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht is internet voor de deelnemende jongeren dé bron van informatie. Zo maken de meeste jongeren bij het kiezen voor een partij gebruik van een stemwijzer of zoekt informatie online. Een ruime meerderheid (53 procent) vindt dat online stemmen in Nederland mogelijk moet worden, zoals bijvoorbeeld in Estland gebeurt.

Onduidelijkheid
Meer dan de helft van de ondervraagden (57 procent) geeft aan nauwelijks te weten waar de gemeenteraad zich mee bezighoudt. Jongeren maken zich het meeste zorgen over zaken die zich afspelen in Nederland of de rest van de wereld en nauwelijks over thema's in eigen buurt of gemeente.

Voor meer informatie over het onderzoek: www.Top-X.nl