Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 25 februari 2010

Overijsselsestraat uit oude wijk 't Sasje terug in Amersfoort

Amersfoort krijgt weer een Overijsselsestraat. Vroeger bestond de straatnaam in de oude wijk 't Sasje, waar nu het Eemkwartier verrijst. De naam wordt toegekend aan de straat langs de nieuwbouw van de HU Amersfoort.

Dinsdag 23 februari 2010 hebben burgemeester en wethouders de naam toegekend voor de nieuwe straat tussen de Brabantsestraat en De Nieuwe Poort in het Eemkwartier.

Het college wordt bij het toekennen van namen voor nieuwe straten geadviseerd door de commissie Naamgeving. De commissie is tot deze naam gekomen doordat er in het Eemkwartier veel straten provincienamen dragen. Daarbij is de Overijsselsestraat geen onbekende straatnaam in Amersfoort: de straat in 't Sasje bestond van 1920 tot 1962.

't Sasje was de eerste officiële wijk buiten de oude binnenstad en dateert uit 1873. Tot de jaren dertig van de vorige eeuw werden hier huizenblokken gebouwd. 't Sasje was een kleine wijk aan de noord-westkant van de binnenstad. De bewoners werden Sassianen genoemd en vormden een hechte gemeenschap. Generaties lang woonden hier arbeiders die de kost verdienden door te werken aan het spoor, in de haven of in de fabrieken aan de Eem. Tussen 1960 en 1992 werd de wijk afgebroken. Op de plek waar vroeger 't Sasje lag, ligt nu het Eemkwartier. Dit betekent niet dat 't Sasje helemaal verdwenen is; de fietsbrug over de Eem draagt nu zijn naam.

Noot voor de redactie,