Een efficiënte overheid bespaart 400¤ per maand per werkend gezin

04/03/2010 08:36

Value Republic bvba

Als gastspreker op de State of the Union van Value Republic licht Roland Duchatelet toe hoe de huidige crisis geen economische maar een puur financiële oorzaak heeft en daarom ook van tijdelijke aard is. Hij licht een tipje van de sluier over hoe bepalend de overheden geweest zijn en hoe de protectionistische reflex van George W. Bush als 'trigger' van de crisis aanzien kan worden en niet zijn gewenste effect had. Hij maakt duidelijk dat het kapitalistisch systeem zijn heropleving te danken heeft aan de planeconomische benadering van China en dat de toekomst voor jonge bedrijven ligt in de niche markten en non-profit waarbij marketing belangrijker wordt dan innovatie.

Bazel, 25 februari 2010 - Value Republic, een adviesbureau dat ondernemingen en instellingen ondersteunt bij het efficiënt beheren van vaste en commerciële uitgaven, hield zijn jaarlijkse State of the Union in het Kasteel van Wissekerke te Bazel. Als gastspreker werd Roland Duchatelet uitgenodigd om zijn eerder verschenen opiniestuk "En toch is ze voorbij" toe te lichten. Hij werd voorafgegaan door Hans Melotte, CPO Johnson & Johnson, die stilstond bij de wijzigende rol van de aankoopafdeling.

Net als Value Republic onderschrijft Hans de noodzaak dat een bedrijf de vaste en commerciële kosten met een vernieuwde benadering moet aanpakken. Een benadering waarbij procurement en finance de handen in elkaar slaan om ervoor te zorgen dat er een verantwoordelijkheidszin komt omtrent die uitgaven dat zich vertaald in het vrijmaken van fondsen om te investeren. Een gedachtegang die, zo zou blijken tijdens de toespraak van Roland Duchatelet, blijkbaar ook best eens nader bekeken wordt door de overheidsinstellingen waar duidelijk ruimte is voor efficientieverbeteringen.

Als inleiding verwees Roland naar de slechte beursweek vorige week,waarna hij die meteen relativeerde als zou deze snel over gaan. Hij was dan ook gekomen om toelichting te verschaffen tot de oorzaak van de huidige malaise die zich in de financiële sector bevindt en hoe er duidelijk tekenen zijn dat we voorbij de kentering zijn.

Tijdens zijn terugblik op de oorzaak analyseerde hij kort en bondig dat de financiële wereld pré-crash gestoeld was op een onredelijk evenwicht tussen eigen vermogen en balanstotaal in de banksector dat werd rechtgehouden dankzij een vertrouwenssysteem tussen banken. Dat dit een onhoudbare situatie was, was niet ongekend toen overheden moesten bijspringen om banken te helpen ten gevolge van onvoorziene afschrijvingen. Dat het hele systeem tot een halt kwam omdat ene George W. Bush de beslissing genomen had om die ene bank (Lehman Brothers), die voornamelijk niet-US aandeelhouders had, niet te helpen was voor sommigen wel een verrassing.

We waren allen getuige van de noodzaak van overheden om nationale grootbanken bij te springen en hoe de "wake-up" call ivm de verhouding Eigen Vermogen - Balanstotaal resulteerde in een vertraging van de productie en diensten economie. Westerse banken, consumenten en overheden zaten bijna letterlijk op hun berg met geld. Maar zoals Roland aantoont zorgt de tegenovergestelde reactie van de Chinese overheid, die eruit bestond om net extra geld te lenen aan bedrijven om te kunnen produceren, ervoor dat we de negatieve spiraal op macro-economisch vlak zien omslaan. Dus in tijden van lokale massa ontslagen ziet Roland het licht aan het einde van de tunnel.

Wat er bij het uitkomen van de tunnel ontdekt wordt is niet meer dezelfde economie als weleer. De consumptie en productie mogendheden liggen niet meer in het Westen. De kracht van de aantallen is aan zet. Blijft de vraag hoe we in West-Europa daarmee moeten omgaan. In de visie van Roland ligt de groei in de non-profit en nichemarkten. De veldslagen omtrent innovatie zijn verloren in een tijdperk van alomtegenwoordigheid van ingenieurs en communicatietechnologie die de ontwikkelingscycli enkel maar verkorten. In een wereld van communicatie wordt de onderscheidende factor marketing power. "En wat is dan de rol van de overheid in deze nieuwe wereld?" "Niet het blindelings investeren in innovatie wat enkel maar de nieuwe grootmachten sterker maakt,"antwoordt Roland. Fijntjes wijst hij erop dat de kost van die overheid op zich al een verschil kan maken als we er zouden in slagen om de efficiëntie te evenaren als in Australië of Nieuw-Zeeland. Met de gedachte dat dit 400 euro per maand per actief gezin netto zou betekenen, kon aanvang genomen worden met een avondje discussiëren onder genodigden.

Je vindt alle beeldmateriaal in bijgevoegde links. Links te vermelden bij elke publicatie. Publicatie van het artikel is onderworpen aan goedkeuring door Value Republic.

Over Value Republic (www.valuerepublic.com)

Value Republic is een jong adviesbureau dat z'n klanten ondersteunt bij het efficiënt begeren van vaste en commerciële uitgaven. Naast het begeleiden van budgettering en financiële opvolgingsprocessen bij ondernemingen en instellingen biedt Value Republic oplossingen voor het optimaliseren van hun inkoopactiviteiten. Dit zowel onder vorm van advies, uitbesteding als interim management. Het kan hierbij bogen op een uitgebreide en relevante ervaring in diverse industrieën. Value Republic brengt meer dan een concept, en implementeert de oplossingen samen met de organisatie van de klant. Hierbij maakt het gebruik van een aangepaste mix van mensen, technologiën en processen. Value Republic werd opgericht in 2008, en is sindsdien uitgegroeid tot een betekenisvolle speler op het vlak van overhead and commercial spend optimalisatie die z'n diensten aanbiedt aan een groeiend aantal internationale en nationale klanten.

Meer info? Contact Value Republic

Tel. + 32 3 210 00 25

E-mail: info@valuerepublic.com

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel