Marianne Besselink

Tweede-Kamerlid

Woordvoerder kennis, innovatie en studeren en voortgezet onderwijs

PvdA bezorgd over toename aantal onbevoegde leraren

op 25 februari 2010

De PvdA is bezorgd over de uitkomsten van een onderzoek van dagblad Trouw, waaruit blijkt dat het aantal onbevoegde leraren hard stijgt. Goed onderwijs begint met een goede leraar voor de klas en we hebben ons als PvdA erg ingezet om het aantal onbevoegde leraren voor de klas juist terug te dringen. Mijn collega Staf Depla en ik willen daarom van de minister weten hoe de vork in de steel zit.

De cijfers lijken op het eerste gezicht erg negatief, maar het zou ook zo kunnen zijn dat het aantal onbevoegde leraren hoger is doordat er veel zij-instromers voor de klas zijn gaan staan. Als dat het geval is, en zij snel hun vereiste papieren hebben, is de stijging slechts van tijdelijke aard en is er dus geen sprake van een negatieve trend.

Het kan ook zo zijn dat de stijging losstaat van het aantal zij-instromers. Dat zou betekenen dat de cijfers erg negatief zijn en de minister zal dan moeten ingrijpen om deze trend te stoppen en om te keren.

We willen kortom precies weten van de hoed en de rand en zullen de minister via mondelinge vragen verzoeken het onderzoek van Trouw nader toe te lichten.