Gemeente Winterswijk


Landgoederenbeleid gemeente Winterwijk op raadsagenda

Op donderdag 25 februari neemt de gemeenteraad onder meer een besluit over de Nota landgoederenbeleid. Het college vraagt de raad de nota vast te stellen. Dit met inachtneming van het advies van de Stuurgroep Herinrichting Winterswijk Oost. De vergadering begint om 19.30 uur. De vergadering is openbaar en vindt plaats in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers Rietbergplein 1. De vergadering is ook live via internet te volgen.

De nota zet in op het faciliteren en behouden van NatuurSchoonWet-gerangschikte grond, behoud en herontwikkeling NSW-landgoederen met bebouwing en het geeft locatierichtingen voor het oprichten van nieuwe landgoederen. Tijdens behandeling in de commissie Burger en Ruimte is voorgesteld om ook de agrarische functie onderdeel te laten zijn van het nieuwe landgoed. De hoofdlijn is dat voor het oprichten van een nieuw landgoed voor de gewenste kwaliteitsverbetering een minimale oppervlakte van 10 hectare wordt aangehouden. Er dient sprake te zijn van een toename van minimaal 5 hectare bos/en of natuur. Overige gronden kunnen een agrarische bestemming krijgen.

Achtergrond bij de nota
Op 22 december 2009 heeft het college ingestemd met de nota 'Landgoederenbeleid Winterswijk, drie vormen, drie beleidslijnen'. NSW-gerangschikte grond is een stuk grond (onbebouwde onroerende zaak) zonder woonhuis dat is gerangschikt onder de Natuurschoonwet. Ontwikkelingen zijn mogelijk, wanneer dit in overeenstemming met het landschap gebeurt en er geen belangen van anderen geschaad worden. Nieuwbouw door middel van het toevoegen van een woning wordt niet toestaan op basis van het landgoederen beleid, omdat dit tot nieuwe bouwlocaties leidt. Dit is in principe onwenselijk, vanwege de verstening van het landschap. In het kader van het instandhouden van NSW-gerangschikte grond mag bebouwing worden toegevoegd ten behoeve van de opslag en berging van materialen voor beheer van het natuurgebied en een uitkijkplatform. Het op te richten bouwwerk moet qua maatvoering, vorm en schaal passen bij het landschap.

Herontwikkeling bestaande landgoederen
Het Winterswijkse buitengebied is een bijzonder cultuurlandschap. De historische gebouwen, de herkenbare verkaveling en de aanwezige beplanting zijn erfenissen van het agrarische verleden van het Winterswijkse buitengebied. Landgoederen spelen daarin zowel vroeger als in het heden een belangrijke rol. Op landgoederen komen wisselende combinaties van functies voor die essentieel zijn voor behoud van het cultuurlandschap: wonen, landbouw, bosbouw en natuurontwikkeling. Voor sommige landgoederen leveren de functies op dit moment onvoldoende inkomsten. Een gebrek aan inkomsten is een bedreiging voor het instandhouden van verschillende landgoederen. In het landgoederenbeleid worden kaders gegeven voor de herontwikkeling van bestaande NSW-landgoederen. Belangrijk uitgangspunt is behoud en ontwikkeling van de bijzondere cultuurhistorische gebouwen (waaronder voormalige scholtegoederen) die voorkomen op de bestaande NSW-landgoederen.

Nieuwe landgoederen
Een ander belangrijk uitgangspunt is dat raad van de gemeente Winterswijk op 30 november 2006 een moratorium heeft ingesteld voor de uitvoering van het beleid voor 'nieuwe landgoederen'. Een moratorium wordt gebruikt om een wettelijke regeling tijdelijk op te schorten. In dit geval de toepassing van het provinciale beleid voor het oprichten van landgoederen. Een nieuw landgoed is in dat beleid een combinatie van nieuwe natuur en woningbouw. Bij het instellen van het moratorium heeft de raad gezegd behoefte te hebben aan nieuw beleid voor nieuwe landgoederen. Het uitgangspunt in het landgoederenbeleid is dat het oprichten van nieuwe landgoederen mogelijk is binnen bepaalde locatierichtingen. Dit zijn gebieden waar het oprichten van nieuwe landgoederen een bijdrage kan leveren aan het versterken en verder ontwikkelen van de Ecologische Hoofdstructuur. Een belangrijke voorwaarde voor het oprichten van een nieuw landgoed is dat minimaal 10 hectare omgezet moet worden in nieuwe natuur/bos.