Ingezonden persbericht


Persbericht

Rondleiding in het historisch museum van de toekomst Space doorbreekt de vijfde wand met The Cloud

Amsterdam, 18 januari 2010

In de internationale theaterdocumentaire The Cloud plaatst Space het publiek 50 jaar vooruit in de toekomst om terug te kijken op het jaar 2010. Het gezelschap doorbreekt met deze interactieve tijdreis waarin de werkelijkheid via fictie wordt blootgelegd, niet alleen de vierde maar ook de vijfde wand. The Cloud gaat op donderdag 25 februari in première in De Brakke Grond in Amsterdam en is daarna te zien in Duitsland, Hongarije en België.

Space vangt deze docufictie over 2010 met een variëteit aan vertelmiddelen. Het is een hoorspel in de openbare ruimte, een realityshow en een soap, aangevuld met livemuziek (door o.a. de Chinese operazangeres Li Yang) en een collage van videofragmenten van interviews. Voor dit project heeft Space een aantal denkers* gevraagd te reageren op het toekomstbeeld van The Cloud: o.a. György Konrád (schrijver), Vilmos Csányi (etholoog) Chris Keulemans (publicist), Joachim Robbrecht (regisseur). De stem van The Cloud wordt vertolkt door Viviane de Muynck.

Synopsis The Cloud
In cyberspace bevindt zich een onvoorstelbare hoeveelheid data, die zich al jarenlang als een wolk samenbalt, en alleen nog maar wacht op het magische ogenblik waarop deze chaotische collectie van individuele informatie wordt geordend tot een overkoepelend empatisch organisme. In 2010 is het zover: de wolk manifesteert zich als The Cloud, een harmoniserende en alles regelende virtuele ruimte waarin alle 6 miljard menselijke verlangens samen vertegenwoordigd zijn. The Cloud is in staat om triljoenen yottabytes aan informatie te verwerken en opties te geven op ieder aspect van het leven, en doet dat ook.

In The Cloud verwelkomt Space het publiek in het museum van de toekomst. We bevinden ons in het jaar 2060, vijftig jaar na de grote verandering waardoor we onszelf gered hebben van de ondergang. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt wereldwijd terugblikt op het jaar 2010, en de daaraan voorafgaande periode waarin de mensheid afstevende op zijn ogenschijnlijk onafwendbare zelfdestructie. .
Internationale coproductie
The Cloud is een internationale coproductie die in 2010 en 2011 te zien is in Nederland, Hongarije, Duitsland en België. The Cloud wordt gespeeld in het Nederlands, Hongaars, Chinees, Frans, Duits en in het Engels, en is waar nodig ondertiteld.

Informatie voor de agenda

The Cloud door tg. Space
23 t/m 27 februari, Amsterdam, De Brakke Grond, aanvang 20.30 uur. Première: 25 februari. Reserveren van tickets: 020-6229014 of www.brakkegrond.nl . Meer informatie: www.tgspace.nl

In cyberspace bevindt zich een onvoorstelbare hoeveelheid data, die zich al jarenlang als een wolk samenbalt, en alleen nog maar wacht op het magische ogenblik waarop deze chaotische collectie van individuele informatie wordt geordend tot een overkoepelend empatisch organisme. In 2010 is het zover: de wolk manifesteert zich als The Cloud, een harmoniserende en alles regelende virtuele ruimte waarin alle 6 miljard menselijke verlangens samen vertegenwoordigd zijn. The Cloud is in staat om triljoenen yottabytes aan informatie te verwerken en opties te geven op ieder aspect van het leven, en doet dat ook. In deze interactieve en multidisciplinaire theaterdocumentaire maakt Space gebruik van een grote variëteit aan audiovisuele middelen en technieken zoals hoorspel in de openbare ruimte, een realityshow, een soap, een collage van videofragmenten van interviews, opera en livemuziek.

Regie: Petra Ardai. Spel: Li Yang, Zsófia Szamosi, Mercédesz Érsek Obádovics, Petra Ardai, Luc van Loo, Matthias Maat, Misha Marsman. Cloud stem: Viviane de Muynck, interviews: o.a. György Konrád, Vilmos Csányi, Chris Keulemans. Joachim Robbrecht.

The Cloud wordt gespeeld in het Nederlands, Hongaars, Chinees, Frans, Duits en Engels, en is waar nodig ondertiteld. Een deel van de voorstelling vindt in onverwarmde (buiten)ruimte plaats. We verzoeken u hier rekening mee te houden bij het kiezen van uw kleding.

Voorlopige speellijst The Cloud
23 februari | Amsterdam | De Brakke Grond
24 februari | Amsterdam | De Brakke Grond
25 februari | Amsterdam | De Brakke Grond (première) 26 februari | Amsterdam | De Brakke Grond
27 februari | Amsterdam | De Brakke Grond
22 april | Düsseldorf | Forum Freies Theater
23 april | Düsseldorf | Forum Freies Theater
24 april | Düsseldorf | Forum Freies Theater
26 april | Bonn | Theater im Ballsaal
27 april | Bonn | Theater im Ballsaal
7 mei | Boedapest | TRAFO
8 mei | Boedapest | TRAFO
12 mei | Den Haag | Korzo
14 mei | Almere | Corrosia!

Voor meer informatie, kaartverkoop en de meest actuele speellijst: www.tgspace.nl

Achtergrondinformatie bij The Cloud

In deze interactieve theaterbelevenis houden de makers het mechanisme van geschiedenis maken - het verlangen naar gezamenlijke mythes - tegen het licht. Er dringen zich vragen op als: Wat voegen we toe aan de verhalen van anderen en waarom? Hoe verhouden de persoonlijke herinneringen zich tot de officiële versie? Wat is geschiedenis? Wat geven we door aan onze kinderen? Hoe zullen de volgende generaties aan ons terugdenken? Wat willen we in ons heden veranderen om in de toekomst trots op onszelf te kunnen zijn?

In The Cloud gaat de museumbezoeker ongemerkt deel uitmaken van het verhaal. Wanneer hij de wereld van 2010 - en zijn leven daarin - vanaf een afstand van 50 jaar beschouwt, verliest hij zich niet langer in onbeduidende details. Hij krijgt zicht op het grote verhalenweefsel waarvan hij niet alleen onderdeel is, maar waaraan hij ook iedere dag bijdraagt. Of hij het wil of niet: met iedere stap die hij zet, schrijft hij mee aan de geschiedenis van de toekomst. Kiest hij bij het verlaten van het museum voor zijn leven in 2060 of toch voor dat van 2010?

Quote uit The Cloud
"Hartelijk welkom, u luistert naar de digitaal gegenereerde stem van The Cloud. Zoals wij allen weten, is The Cloud het symbolische gezicht van het hypernetwerk van alle data en informatie, geaccumuleerd in de virtuele ruimte, een plek waar wij allen voortdurend aanwezig en onderling verbonden zijn. Nu we hier bijeen zijn voor de rondleiding in het Museum van 2010, hebben wij het voorrecht elkaar te spreken. Het museum werd officieel geopend in het jaar 2038 in Peace no. 28, slechts 28 jaar na de Beslissing die de mensheid nam om een catastrofe te voorkomen. In Peace 28 hadden de ontwerpers van dit monument nog herinneringen aan hun eerste ontmoetingen, hun eerste afscheid. Het was destijds een buitengewone prestatie. In de afgelopen periode hebben wij het in zijn huidige staat kunnen conserveren, met zijn rituelen, objecten en muziek." (The Cloud)

Quote uit de media
...Deze makers willen niet schmieren, willen de politieke demagogie niet nog erger maken met theater demagogie, ze hebben een visie over de wereld en ze zijn benieuwd naar onze mening, ze betuttelen ons niet, ze nemen ons als gelijkwaardige partners, als volwassenen, ze gaan met ons in dialoog, ze moedigen ons aan tot zelfreflectie en zelfironie, zodat we in een staat komen om over onszelf te lachen en na te denken over in hoe we eigenlijk zijn en in wat voor wereld we leven. (Tamás Koltai over Holland Tsunami, Élet és Irodalom, Hongarije, 2009)

Tg. Space
Space maakt theater zonder valse illusie en met engagement. Het gezelschap van Petra Ardai en Luc van Loo beziet theater als een gesprek met het publiek, een uitwisseling van gedachten on the spot, gevat in een uiterst minutieus scenario waarin beeld en geluid een belangrijke rol spelen. Space prikkelt zowel de hersenen als de zintuigen. De theaterdocumentaires zetten het mes in maatschappelijke onderwerpen en transformeren complexe thema's naar een persoonlijk menselijk oogpunt door steeds opnieuw de vraag te stellen: Wat zouden wij (makers en publiek) doen als ons dit zou overkomen?

Credits
Concept: Petra Ardai, Luc van Loo, Anna Veress. Spel: Li Yang, Zsófia Szamosi, Mercédesz Érsek Obádovics, Petra Ardai, Luc van Loo, Matthias Maat, Misha Marsman. Cloud stem: Viviane de Muynck, Kati Lázár. Regisseur: Petra Ardai. Dramaturgie: Anna Veress. Tekst: Eszter Babarczy (Cloud), Petra Ardai, Veress Anna, Bálint Solymosi. Muziek en geluid: Samu Gryllus, Luc van Loo. Decor: Márton Ágh. Kostuums: Ildikó Schopp. Onderzoek: Anneke Jansen Vertaling: Jelte Nieuwenhuis Audiovisueel design: Tamás Szakál. Camera: Balázs Lajti, Udo Akemann. Techniek: Marco Chardon, Floris Nielen (Nederland), András Éltetö, Zoltán Belényesi (Hongarije). Grafisch design: Gábor Domján tuo. Lichtontwerp: András Éltetö. Productie:Dóra Büki (Hongarije), Nienke Berghuis (Nederland) Publiciteit: Gigi Schuiten (Nederland), Györgyi Falvay (Hongarije). Producent in Hongarije: Workshop Foundation, Gergely Talló. Zakelijke leiding: Willemijn Lamp.

Met dank aan
The Cloud wordt financieel ondersteund vanuit de tweejarige projectsubsidieregeling van het NFPK+, het Amsterdamse Fonds voor de Kunst, European Cultural Foundation, de Nederlandse Ambassade in Boedapest, het Kaaitheater in Brussel, Forum Freies Theater in Düsseldorf, National Cultural Funds in Budapest. Mede mogelijk gemaakt door Vlaams cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam en Krétakör, Artus en SíN in Budapest. Met speciale dank aan Andrea Rádai en Inge Koks.


---