Gemeente Stein


Stedenbouwkundig plan centrum Stein gereed

Op donderdag 25 februari aanstaande buigt de gemeenteraad zich over het stedenbouwkundig plan voor het centrum van Stein. Dit plan is het resultaat van een uitstekende intensieve samenwerking tussen gemeente, 3W Vastgoed BV, Maaskant Wonen, een bestuursdelegatie van de winkeliersvereniging, Vivantes en stedenbouwkundigen. Als het aan deze partijen ligt, krijgt Stein een veelzijdig en vooral âgezelligâ centrum; een sociale ontmoetingsplek met pleinen waar het goed toeven is.

Multifunctioneel centrum
Het stedenbouwkundig plan behelst niet meer of minder dan een richtinggevend kader dat nog verder moet worden ingevuld. Enkele criteria zijn dat het centrum een belangrijke sociale functie krijgt, dat er pleinen komen met verblijfs-mogelijkheden, dat er overdekt gewinkeld kan worden, dat er voldoende parkeerplaatsen komen en dat er een multifunctioneel centrum komt waarin tevens rekening wordt gehouden met ouderen. Ook âwonenâ en âzorgâ krijgen een nadrukkelijke plek in het nieuwe centrum. Als de gemeenteraad instemt met het plan, kan gestart worden met de nodige vervolgstappen zoals de ontwikkeling van een verkeerscirculatieplan en een distributieplanologisch onderzoek.

Kansen
Het gegeven dat het centrum compleet opnieuw moet worden ontwikkeld heeft als voordeel dat er veel zaken goed op elkaar kunnen worden afgestemd; er hoeft geen rekening te worden gehouden met bestaande bebouwing en âobstakelsâ op het terrein waar het centrum gevestigd wordt. Zaken als winkelen, wonen, cultuur, verkeer, parkeren en openbare ruimte worden zorgvuldig en integraal meegewogen. Als er ooit een âduurzaamâ gebied gerealiseerd kan worden dat op veel terreinen tegemoet komt aan behoeften van burgers en winkeliers, dan is het nu wel. Er is de gemeente dan ook veel aan gelegen om het plan zo goed mogelijk uit te werken qua ruimtelijke indeling, architectuur, vormgeving van pleinen etc. Dit zal gebeuren in goed overleg met de burgers en in samenspraak met betrokken partijen zoals winkeliers, organisaties en instellingen.