Ingezonden persbericht


Persbericht
Den Haag, 18 februari 2010

Wereldpremière Ekman en drie hits Lightfoot León in True to II Nieuw programma Nederlands Dans Theater II

In het nieuwe programma 'True to II' van Nederlands Dans Theater II staan drie bejubelde stukken van huischoreografen Paul Lightfoot en Sol León op het menu: Shutters Shut (2003), Subject to Change (2003) en Skew-whiff (1996). Naast de beproefde choreografieën van deze boegbeelden van de Haagse dansgroep, krijgt het publiek het nieuwste werk van het 25 jarige multitalent Alexander Ekman te zien. Het programma wordt live begeleid door Holland Symfonia. De première van 'True to II' is op 25 februari in Lucent Danstheater, Den Haag. Daarna volgt een tour door Nederland tot en met 10 april.

Wereldpremière Alexander Ekman
De Zweedse choreograaf Ekman (1984) maakt met deze wereldpremière zijn derde stuk voor Nederlands Dans Theater. Ekman noemt zichzelf een 'ritmefreak'. Een van zijn handelsmerken is dan ook het ontwerpen van eigentijdse 'soundscapes'. In deze nieuwe choreografie, waarvoor hij voor het eerst louter klassieke muziek gebruikt, resulteert dat dankzij het creatieproces met Holland Symfonia in een nieuw arrangement van Schubert's 'Der Tod und das Mädchen'. Daarbij worden de dansers instrumenten van het orkest. Ekman breekt dit keer met zijn traditie om voornamelijk theatrale stukken te maken. Volgens de Zweed is deze wereldpremière bij Nederlands Dans Theater II zijn meest dansante stuk tot nu toe. In zijn nieuwe creatie zet Ekman alle dansers in waarbij hij het publiek wil uitdagen te reflecteren op de manier waarop men 'Kunst' waarneemt.

"Modernist Alexander Ekman gets the audience to laugh and think. The 24 year old choreographer has become in short time a hot name in Europe" (Svenska Dagbladet, 2008)

Shutters Shut Paul Lightfoot, Sol León
Paul Lightfoot en Sol León maakten met hun choreografie Shutters Shut in 2003 een korte studie over het surrealistische gedicht "If I told him: A completed portrait of Picasso" van Gertrude Stein, geschreven in 1912. In Shutters Shut interpreteren twee dansers in vier minuten Stein's continue muzikaal gemonteerde woordenstroom. Dat resulteert in een messcherpe, hilarische dialoog met sterke lichaams- en gebarentaal.

'een van de mooiste en kortste choreografieën ooit gemaakt' (NRC Handelsblad, 2006)

Subject to Change Paul Lightfoot, Sol León

We know nothing stays the same

But we just can't be sure

When it will happen

Dit schreven Paul Lightfoot en Sol León in 2003 bij de première van Subject to Change. Zes dansers dragen de tragiek van de dood over op Mahler's arrangement voor strijkorkest 'Andante con moto' uit Schubert's 'Der Tod und das Mädchen'.

Subject to Change won de Zwaan voor de beste dansproductie 2003.

'Mooi, huiveringwekkend mooi' (Trouw, 2003)

Skew-whiff Paul Lightfoot, Sol León
Skew-whiff ('schots en scheef') ging in 1996 in première en was direct een groot succes. Het is een dansstuk vol humor en ironie op de ouverture La Gazza Ladra die Rossini destijds in 1817 onder grote tijdsdruk (op de dag van de première) componeerde. Lightfoot en León herkenden het werken onder tijdsdruk maar al te goed en kozen daarom Rossini's theatrale muziek voor Skew-whiff. Hun vindingrijke choreografie zit vol vulkanische dansenergie die binnen een strak volgehouden vormgeving tot uitbarsting komt. Het bevat een reeks soli en duetten die vier dansers met hun hele persoonlijkheid en met het gebruik van alle denkbare spieren van top tot teen tot uitvoering brengen.

Voor de speellijst zie www.nederlandsdanstheater.nl Voor persfoto's kan geaccrediteerde pers zich aanmelden via www.nederlandsdanstheater.nl (klik op mijn account)