Ingezonden persbericht


Persbericht

Pleasure ground in Lokaal 01

De eerste opening van het tentoonstellingsproject Pleasure Ground vindt plaats op 25 februari om 20.00 uur. Met dit tentoonstellingsproject heeft Lokaal 01 het doel een dialoog op te roepen over het engagement van de kunstenaar en zijn omgeving. Naast de tentoonstelling in, beeldende vorm, zal er een theoretisch onderzoek worden uitgevoerd door Christophe Van Eecke en zullen er verschillende 'Open Table' gesprekken georganiseerd worden.

Pleasure Ground is een tentoonstelling en een artistiek onderzoek in één. Het is een beeldend laboratorium waarin praktijk en theorie elkaar bevruchten. Het engagement van de kunstenaar en zijn omgeving wordt in dit project onderzocht, ontdekt en verbeeld. Tijdens het artistieke proces van de kunstenaar blijft de dynamiek rondom het engagement vaak verborgen. In Pleasure Ground wordt dit juist naar de oppervlakte gebracht.

Parallel aan de zeventien kunstenaars zal er theoretisch onderzoek worden gedaan door Christophe Van Eecke. Deze zal zich uitten in de vorm van vier essays. Deze theoretische laag zal parallel lopen met het spoor van de kunstenaars en elkaar wellicht op sommige momenten kruisen. Naast dit theoretisch onderzoek zullen er ook gesprekken plaats vinden, genaamd 'Open Table', tussen de kunstenaars en verschillende uitgenodigde gasten. Het publiek is welkom om deze bij te wonen.

Ook Lokaal 01 zelf engageert zich. Dit door een groep kunstenaars de mogelijkheid te geven om een langere periode in volledige vrijheid te werken. Elk op hun manier en met hun eigen unieke project. Daarbij worden geen grenzen opgelegd of conventies gevolgd. Wat telt, zijn de spelers en het spel. Hierdoor wordt de werking van een tentoonstellingsruimte radicaal bevraagd: wat betekent het om je als instelling te engageren voor kunst en kunstenaars? Welk soort engagement is dit? Waarom ga je het aan? Van waar komt dat engagement? Hoe ver kan en mag het gaan?

Het tentoonstellingsproject kent vier openingen. 25 februari, 25 maart, 22 april en 20 mei. Het tentoonstellingsproject zal eindigen op 18 juni.

Lokaal 01 heeft twee locaties, één in Antwerpen en één in Breda, waar zij kunstenaars de mogelijkheid biedt zich te presenteren. Lokaal 01_Breda is een plek waar vernieuwende tentoonstellingsconcepten worden uitgedacht en uitgewerkt. Daarbij ligt de nadruk op onderzoek en experiment. Lokaal_01 Antwerpen biedt werkperiodes van vier weken aan nationale en internationale kunstenaars met een (voornamelijk) jong oeuvre. Meer informatie vindt u op www.lokaal01.nl


---

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht