Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

VO-raad: politiek moet investeren in kwaliteit docenten

Utrecht, 25 februari 2010 - De toename van het aantal onbevoegde docenten dat voor de klas staat, is niet acceptabel. Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen en te verbeteren is het van belang te investeren in voldoende en goed opgeleide docenten. Daarom roept de VO-raad de politieke partijen op om in hun verkiezingsprogramma's de kwaliteit van het onderwijs tot speerpunt te maken en te investeren in onderwijs. Voor het lerarentekort bestaat niet één passende oplossing. Daarom heeft het voortgezet onderwijs initiatieven ontwikkeld om het lerarentekort op te lossen, zoals het Actieplan Leerkracht, verhoging van de lerarensalarissen, invoering van de educatieve minor, regelingen rondom zij-instromers, het convenant met UWV en het zelf opleiden van docenten via opleidingsscholen.

Desondanks ondervinden scholen problemen door het lerarentekort, zoals onvervulde uren en een toenemend aantal lessen door on(der)bevoegde docenten. Een veel voorkomend probleem is het vinden van kortdurende vervanging. Daardoor zijn scholen soms genoodzaakt te kiezen uit twee kwaden: onbevoegde docenten voor de klas of leerlingen naar huis sturen.

De VO-raad blijft zich daarom inzetten voor investeringen in onderwijskwaliteit en daarmee voor de toekomst van leerlingen. Investeren in kennis is nu van essentieel belang voor Nederland. De VO-raad roept de politiek op dit thema hoog op de agenda van de aankomende verkiezingen te zetten.
---




Ingezonden persbericht