Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Persbericht

Utrecht, 25 februari 2010

D66 staat voor een slanke overheid met ambities voor onderwijs, cultuur en sport:

Volkskrantonderzoek stijging lokale lasten klopt niet

Het Volkskrantonderzoek over de stijging van de lokale lasten klopt niet. Op de voorpagina van de Volkskrant van vandaag, wordt gesteld dat in gemeentes met GroenLinks en D66 in het college, de stijging van de lasten te hoog is. D66 Utrecht zit al meer dan 10 jaar niet in het Utrechtse college. De afgelopen raadsperiode heeft D66 Utrecht stelselmatig tegen de enorme stijging van de lokale lasten door het college van PvdA, GroenLinks, CDA en CU - gestemd.

Fractievoorzitter en lijsttrekker Gerda Oskam: "Het onderzoek klopt van geen kanten. In 20% van de onderzochte gemeentes, waarbij de Volkskrant meent dat D66 in het college zit, is dat niet het geval. Van de 36 gemeentes waar de stijging meer dan 20% is, is er maar 1 met D66 in het college. Die 36 gemeentes met extreme stijging van de lokale lasten kennen in 27 van de gevallen een door PvdA/CDA gedomineerd college en in 17 gevallen een door VVD gedomineerd college. Het artikel klopt dus niet en de kop is bepaald tendentieus."

D66 heeft de afgelopen jaren tegen de enorme stijging van de afvalstoffenheffing in Utrecht gestemd. Maar vaak ook tegen de verhoging van marktgelden, grafgelden, enz. In 2008 heeft D66 juist een voorstel ingediend, samen met de VVD, om de OZB te verlagen. Oskam: "Dat was in een tijd dat Utrecht zeer veel inkomsten kreeg van andere overheden. Dat zal de komende jaren niet meer het geval zijn en wat D66 betreft zit een verdere verlaging er niet meer in. Maar het komende jaar willen we ook geen stijging van de OZB, zoals de PvdA onlangs voorstelde. Dit is niet realistisch en niet gewenst nu huiseigenaren al hun OZB-aanslagen in huis hebben liggen. Bovendien kost dat alleen maar weer meer ambtelijke rompslomp en dat willen we de burgers al helemaal niet aandoen. D66 heeft een heel duidelijke visie op de lokale lasten zoals de OZB. Die willen we gelijk houden. Er valt nog zo'n enorme slag te slaan in een vraaggestuurder, kostenbewuster en klantgerichtere overheid. Die kerntakendiscuss ie staat op nummer 1 van het prioriteitenlijstje van D66. Niet voor niets hebben we in onze tegenbegroting die wij vorig jaar indienden een bezuiniging van bijna 90 miljoen voorgesteld!"


Noot voor de redactie,

Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht