Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zoetermeer, 25 februari 2010

Supermarktketen Agrimarkt start inzamelingsactie voor gebruikte spaarlampen

Supermarktketen Agrimarkt neemt vanaf begin maart gebruikte spaarlampen in bij de service- en informatiebalie van alle vijf vestigingen. Dat kondigt Stichting LightRec vandaag aan. Agrimarkt is de tweede supermarktketen die zich officieel aansluit bij Stichting LightRec, in Nederland namens producenten en importeurs verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van gebruikte spaarlampen. Medewerkers zullen ingeleverde lampen voortaan verzamelen in een speciale box in het magazijn. Met zijn centraal gelegen locaties in de vijf gemeenten maakt Agrimarkt het inleveren van defecte energiezuinige verlichting nog gemakkelijker voor de consument.

Bezoekers van de winkels hoeven voortaan namelijk niet meer helemaal naar de gemeentelijke milieustraat aan de rand van de stad. In plaats daarvan neemt men ze gewoon mee bij het boodschappen doen. Ook hoeven ze niet meer persé een nieuwe lamp te kopen, zoals bij veel winkels vaak wel het geval is. Agrimarkt voldoet met de invoering van deze inzamelmogelijkheid bij alle vijf winkels aan zijn wettelijke verplichting rondom spaarlampen.

Duidelijkheid rond inzameling
Wim van der Lee, directeur Operations van Agrimarkt, is dan ook verheugd met de invoering van dit nieuwe systeem: "Wij zijn er als supermarkt nu op ingericht om lampen in te zamelen. Daar hebben niet alleen onze klanten voordeel van, maar ook onze medewerkers. Zij weten voortaan wat ze moeten doen als onze klanten met een oude lamp aankomen. De lampen gaan in een speciale doos in het magazijn en LightRec laat volle dozen vervolgens ophalen door de NVMP. Prima geregeld dus," aldus Van der Lee. "Zodra we hoorden van deze inzamelmogelijkheid, zijn we er direct bovenop gesprongen. Juist voor een klein concern als Agrimarkt is dit de manier om je te kunnen onderscheiden van andere supermarktketens."

Met de deelname aan het collectieve inzamelsysteem van LightRec geeft Agrimarkt aan een stap extra te willen zetten. Richting hun klanten, maar ook voor het milieu. Want dat kan nog veel beter, meent Jeroen Bartels, directeur van de stichting: "Als het aan ons zou liggen, zouden alle supermarkten van Nederland exact weten wat ze met oude lampen moeten doen. En dit ook actief communiceren in hun winkels! Alleen dan wordt de inzameling van spaarlampen voor consumenten écht toegankelijk."

Want dat is waar het nu nog aan ontbreekt. Veel consumenten zien inzameling van spaarlampen als 'gedoe'. Mede daardoor verdwijnen er teveel spaar- en LED-lampen gewoon tussen het huisvuil. Bartels: "En dat terwijl we dankzij inzameling de grondstoffen van de lampen voor ruim 94% kunnen hergebruiken. Pure milieuwinst!"

(EINDE BERICHT)