Huizenmarkt richting stabilisatie

Amsterdam, 25 februari 2010

Kopers hebben het nog steeds voor het zeggen op de huizenmarkt, zo blijkt uit de ING Vraag van Vandaag. Goedkopere woningen domineren nu de woningmarkt, maar de huizenprijsdaling vlakt wel af. ING verwacht dat in de loop van 2010 het aantal verkopen weer aantrekt. De huizenprijzen zullen mede hierdoor in de tweede helft van 2010 stabiliseren en in 2011 weer met 1,5% stijgen.

Huizenprijsdaling vlakt af

Het afgelopen half jaar zijn woningen 1,5 % goedkoper geworden (tegen 4% het half jaar daarvoor). De daling van de huizenprijzen vlakt dus af, maar is vooralsnog niet voorbij. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de eerste helft van dit jaar de prijzen gemiddeld nog zullen dalen. De tweede helft van 2010 zullen de prijzen zich stabiliseren zodat we voor heel 2010 op een verwachte prijsdaling van 1% uitkomen. Voor 2011 verwacht ING weer stijgende huizenprijzen (+1,5%).

Aantrekkende verkopen in 2010

Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal verkopen in de loop van 2010 weer zal aantrekken. Zo zal het aantal huizen dat te koop staat dalen. Dat zorgt er mede voor dat de prijzen in de tweede helft van dit jaar zullen stabiliseren.

Huren en kopen dichter bij elkaar

Voor huurders ontwikkelt de betaalbaarheid zich minder gunstig dan voor starters op de woningmarkt. De huren zullen per 1 juli 2010 gemiddeld met zo'n 1,5% worden verhoogd. Voor koophuizen geldt dat deze rond die tijd zo'n 2% goedkoper zullen zijn dan een jaar eerder. De overstap van een huurwoning naar een eigen huis is daarmee aantrekkelijker. Dat is één van de redenen dat het aantal huizenverkopen weer zal aantrekken.