Gemeente De Wolden


Persbericht












Zuidwolde, 25 februari 2010





Gevraagd: medewerking te verlenen aan onderzoek over alcoholgebruik


De gemeente De Wolden vindt verantwoord alcoholgebruik door haar inwoners belangrijk. Het integraal alcoholbeleid van de gemeente zet in op jeugd, jongeren die uitgaan en volwassenen. De gemeente start vandaag een onderzoek om inzicht te krijgen in hoe haar inwoners denken over alcoholgebruik. Hierbij heeft zij de samenwerking gezocht met de GGD Drenthe.

Ongeveer tweeduizend inwoners ontvangen deze week een vragenlijst. De gemeente benadert verschillende leeftijdsgroepen. Kinderen van 12 - 16 jaar, jongeren van 16 tot en met 24 jaar en een groep ouders met kinderen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar. Via tien basisscholen verspreid in De Wolden krijgen in totaal 250 kinderen van 10 en 11 jaar een vragenlijst.

Wethouder Bert Damming: "De gemeenteraad heeft twee weken geleden het alcoholbeleid 'Nuchter bekeken' vastgesteld. Aan de doelstellingen in dit plan zijn concrete acties gekoppeld. Om deze acties zo goed mogelijk te realiseren, is het belangrijk te weten hoe inwoners over verantwoord alcoholgebruik denken. Ik hoop dat iedereen de gelegenheid pakt om zijn of haar mening te geven!"

Het onderzoek is opgezet door de GGD Drenthe. Zij heeft voor zowel de jongeren als de ouders vragenlijsten ontwikkeld. De gemeente benadert op basis van een steekproef de inwoners voor deelname aan het onderzoek. Wie de vragenlijst invult en terugstuurt, krijgt de garantie dat het volledig anoniem is. De gemeente verwacht de uitkomsten na de zomervakantie bekend te maken.

Het beleid 'Nuchter bekeken' is in samenwerking met verschillende instanties en organisaties in De Wolden tot stand gekomen. Centraal staat in het beleid dat alcohol onder de 16 jaar wordt tegengegaan en dat boven de 16 jaar alcoholgebruik verantwoord moet gebeuren. Ouders zijn primair verantwoordelijk voor het alcoholgebruik van hun kinderen. Beroepskrachten die met jongeren te maken hebben, hebben een aanvullende
verantwoordelijkheid. Een effectief alcoholbeleid zet in op alle leefgebieden van
jongeren en volwassenen en is gericht op preventie, vroegsignalering,
regelgeving en handhaving.


Noot van de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met cluster communicatie, T. (0528) 378241.



---- --