Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 25 februari 2010

Twee gebouwen op monumentenlijst geplaatst

Het 17e eeuwse boerderijcomplex Hilhorst, in Stoutenburg, en het naoorlogse pand aan de Bilderdijklaan 1 in het Bergkwartier zijn unieke objecten die een beschermde status verdienen. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders op 23 februari haar voornemen uitgesproken beide panden op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.

Boerderij Hilhorst
Amersfoort kent nog slechts drie 17e eeuwse boerderijen. Naast boerderij Hoogerhorst en Laurenburgh in Hoogland-West is het complex 'Hilhorst' aan de Koedijkerweg 30 in Stoutenburg het derde voorbeeld uit deze periode. Dit soort boerderijen zijn zeer zeldzaam. Boerderij 'Hilhorst' behoort tot het zogenoemde 'Hallehuistype'. De boerderij verkeert nog grotendeels in authentieke staat. Opmerkelijk zijn de schouw en de zoldering van eikenhouten moer- en kinderbalken. Ook het omliggende erf met onder andere een koeienstal en een vroeg 19e eeuws bakhuis, is een belangrijk onderdeel van het complex.

Bilderdijklaan 1
De kantoorvilla aan de Bilderdijklaan 1 in het Bergkwartier is in 1949 gebouwd in opdracht van de NV Polynorm naar ontwerp van de Amersfoortse architect J.H. Oosterhuis. Omdat het Bergkwartier in de jaren 40 als 'uitgesproken woonwijk' werd beschouwd, was de bouw van een kantoor eigenlijk niet mogelijk. Er werd een compromis gevonden. In het volume werden eerst vijf woningen ondergebracht, waarna Polynorm van de gemeente vervolgens toestemming kreeg hier voor een periode van vijf jaar een kantoor te vestigen. Maar ook daarna heeft het pand als kantoorgebouw gefunctioneerd.

De kantoorvilla ontleent zijn architectuurhistorische waarde aan de typerende verfijnde, ranke modernistische vormgeving. Dit komt vooral tot uiting in de strakke hoofdvorm, de gevelindeling en de detaillering van onder andere de kozijnen, balkons en het ingangsportiek. Het exterieur van het pand is buitengewoon oorspronkelijk en gaaf, terwijl in het interieur het trappenhuis nog in oorspronkelijke toestand verkeert.

Vervolg procedure
Vanaf dit moment zijn de cultuurhistorische waarden van beide panden veilig gesteld. De eigenaren krijgen nu de gelegenheid hun zienswijzen op dit besluit aan het gemeentebestuur kenbaar te maken. Vervolgens wordt door het college het advies van de gemeentelijke monumentencommissie ingewonnen. Zodra alle gegevens binnen zijn, worden alle belangen door het college afgewogen en vindt - naar verwachting dit najaar - de definitieve besluitvorming plaats.

Nota Ruimte voor monumenten en archeologie
In de nieuwe nota Ruimte voor monumenten en archeologie (februari 2010) zijn de boerderijen en de Wederopbouwperiode als nieuwe aandachtsvelden benoemd. In de afgelopen jaren zijn voor deze nieuwe gebieden al verschillende inventarisaties verricht, waarop dit voornemen tot plaatsing is gebaseerd.

Noot voor de redactie,