Gemeente Beverwijk


Beverwijk en Heemskerk samen opdrachtgever voor sociaal-cultureel werk Broekpolder

Het college van B&W heeft vandaag ingestemd met een uitvoeringsovereenkomst voor het sociaal-cultureel werk in de Broekpolder. Eerder ging ook het college van Heemskerk hiermee al akkoord. Over de uitvoering van het sociaal-cultureel werk in de Broekpolder zijn in het verleden al diverse besluiten genomen. Omdat het om één wijk gaat is afgesproken dat het werk gezamenlijk door de gemeenten Heemskerk en Beverwijk wordt betaald. Ook is eerder afgesproken dat Stichting Welzijn Beverwijk (SWB) als opdrachtnemer voor de uitvoering van de activiteiten zal optreden. SWB werkt in de praktijk samen met de Heemskerkse welzijnsorganisatie Welschap.

Welzijn en samenlevingsopbouw
In overleg tussen beide gemeenten en de welzijnsorganisatie is zo goed mogelijk ingeschat welke behoefte er in de Broekpolder is aan verschillende welzijnsactiviteiten. Het gaat om cursussen en activiteiten voor jong en oud, activiteiten op straat en activiteiten gericht op samenlevingsopbouw. De gemeenten vinden het belangrijk dat de Broekpolderbewoners kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten en zich thuis gaan voelen in hun nieuwe wijk. Omdat de wijk nog nieuw is en groeit, bestaat de mogelijkheid om bij te sturen als dat nodig is.

Uitvoeringsovereenkomst
Om de uitvoering in goede banen te leiden is in overleg tussen beide gemeenten en SWB een uitvoeringsovereenkomst opgesteld. Naast de afspraken met de SWB over het uit te voeren werk liggen in deze overeenkomst ook de afspraken vast tussen de beide gemeenten. Zo is het belangrijk dat regelmatig overleg plaats vindt tussen beide gemeenten over de uitvoering van het werk. Het gaat immers om activiteiten voor zowel Beverwijkse als Heemskerkse inwoners, in de Broekpolder vallen de gemeentegrenzen weg. Het opstellen van de uitvoeringsovereenkomst vroeg om een zorgvuldige voorbereiding. Het werkpakket is divers en vroeg om instemming van beide gemeenten. Ook moest het gezamenlijk opdrachtgeverschap van Heemskerk en Beverwijk aan de welzijnsorganisatie(s) goed op papier worden gezet.

Ondertekening
De uitvoeringsovereenkomst zal binnenkort door de betrokken partijen ondertekend worden. Zodra overeenstemming was bereikt over de gewenste activiteiten, is SWB overigens al wel aan het werk gegaan in de Broekpolder. In april 2010 opent het sociaal-medisch centrum De Citadel naar verwachting zijn deuren. Vanaf dat moment zullen nog meer activiteiten en cursussen van start gaan.