Gemeente Tilburg

PERSBERICHT

Hoogopgeleide buitenlandse werknemers naar één loket Oprichting Expat Center Brabant

Op 25 februari opent het Expat Center Brabant haar deuren. Hoogopgeleide buitenlanders die in Noord-Brabant willen komen werken wacht een warm en efficiënt welkom: zij kunnen bij het Expat Center Brabant terecht voor informatie over hun nieuwe leefomgeving en zij kunnen in één of maximaal twee bezoeken alle formele vestigingsprocedures afwikkelen bij één loket, het Expat Center Brabant.

Kennis en innovatie zijn sleutelwoorden voor het Brabantse bedrijfsleven dat hiervoor continu op zoek is naar hooggekwalificeerd personeel, ook vanuit het buitenland. Zo zijn onder andere in de high tech industrie in Brabant veel hoogopgeleide buitenlanders werkzaam die waardevolle kennis inbrengen. Om de drempels voor hoogopgeleide buitenlanders te verlagen hebben de vijf grote steden in Noord- Brabant samen met de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND), de N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Brainport Development, de Ideale Connectie en de provincie Noord-Brabant de handen ineen geslagen om een Expat Center Brabant te realiseren. De gemeenten Eindhoven en Tilburg nemen het voortouw en openen 25 februari vestigingen van het Expat Center Brabant. Aansluiting van omringende steden is, onder voorwaarden, voorzien. In het kader van de internationale battle for talent inzake het aantrekken én behouden van internationaal toptalent is de komst van het Expat Center Brabant een belangrijke troef voor de regio, net zoals de voorziene realisatie van de Internationale School Eindhoven.

Tot op heden moest de buitenlandse kenniswerker die aan het werk wilde naar verschillende overheidsinstanties om de formele procedures in orde te maken. Met de oprichting van het Expat Center Brabant is dit in Noord-Brabant verleden tijd: zowel voor de gemeentelijke vestigingsprocedure (GBA & BSN) als voor de formele procedures van de IND voor het verkrijgen van een inreisvisum en verblijfsvergunning kan de buitenlandse werknemer, samen met zijn meereizende gezinsleden, terecht bij het Expat Center Brabant.

Het grote voordeel van de oprichting van het Expat Center Brabant is dan ook dat de procedure aanzienlijk efficiënter is: binnen vier weken na indiening van de verblijfsaanvraag kan de werknemer aan de slag. Slechts één bezoek aan het Expat Center Brabant is hiervoor voldoende. Mocht vier weken toch nog te lang duren, dan kan een versnelde procedure gevolgd worden: de werknemer zal in dat geval weliswaar twee keer het Expat Center Brabant moeten bezoeken, maar kan dan wel binnen drie dagen na aankomst in Nederland aan het werk!

Normaliter is het alleen mogelijk om je in te schrijven bij de gemeente waar je gaat wonen. Uniek aan het Expat Center Brabant is dat het mogelijk is om je zowel voor de gemeente Eindhoven als voor de gemeente Tilburg in te schrijven bij het Expat Center Brabant. Dit is een primeur in Nederland!

Het Expat Center Brabant bestaat uit verschillende vestigingen: in Eindhoven worden de formele procedures afgehandeld voor alle deelnemende gemeenten. Daarnaast worden in de deelnemende gemeenten servicevestigingen geopend, waar de hoogopgeleide buitenlandse werknemers terecht kunnen voor gemeentelijke en regionale informatie over onder andere verhuizen, wonen, kinderopvang, gezondheidszorg, onderwijs, cultuur en sport. In eerste instantie worden twee servicevestigingen geopend: in Tilburg en in Eindhoven.

Met de feestelijke opening van de vestigingen in Eindhoven en Tilburg wordt op 25 februari door de wethouders Economische Zaken Van Merrienboer (Eindhoven) en Möller (Tilburg) het startsein gegeven voor een pilotfase waarin met een select aantal bedrijven de nieuwe werkwijze getest wordt. Na deze testperiode wordt het Expat Center Brabant ook open gesteld voor andere bedrijven in de regio.

//////////



Gemeente Tilburg