Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 25 februari 2010

Afscheid De Baarsjes op zaterdag 27 februari

Bewoners van De Baarsjes zijn van harte welkom op zaterdag 27 februari tijdens het evenement Baarsjes Bedankt! Met ingang van 1 mei 2010 gaat De Baarsjes met de stadsdelen Bos en Lommer, Oud West en Westerpark het nieuwe stadsdeel West vormen. Alle Baarsjesbewoners, vrijwilligers en betrokkenen zijn uitgenodigd om nog één keer te spetteren op weg naar stadsdeel West.

Stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex opent het evenement in Palet Partycentrum (in Sportplaza Mercator) om 14.00 uur. Om 15.00 uur is het tijd om vrijwilligers uit de afgelopen twintig jaar op het podium te vragen. Coos Hoebe bedankt alle vrijwilligers voor hun inzet, en drie vrijwilligers in het bijzonder. Ab Cherribi presenteert om 16.00 uur een speciale Baarsjes-CD, die door de Baarsjesband gemaakt is. Het koor van Meneer de Wit en verschillende artiesten leverden hun bijdrage aan deze afscheids-CD van De Baarsjes.

Tussen de bedrijven door kunt u een bezoek brengen aan de tentoonstelling 'Baarsjes Bedankt in Beeld en Geluid'. Aan het eind van de middag is het tijd om op te ruimen. Deelraadvoorzitter Bram van Els presenteert rond 17.00 uur de loterij 'Alles moet weg', waarin de vele schatten van De Baarsjes eerlijk onder de bewoners worden verloot. Van zilveren Baarsjeslepel tot een simpele pen: de spullen gaan terug naar de bewoners, zoals het hoort. 'Baarsjes Bedankt' is op zaterdag 27 februari van 14.00 tot 18.00 uur in Palet Partycentrum (in Sportplaza Mercator), Jan van Galenstraat 315A. Zorg dat u er bij bent!

Meer informatie: Harold Ytsma, (06- 534 20 466)

Afsluiting Baarsjes Olympische Winterspelen

Zaterdag 27 februari is de afsluiting van de Baarsjes Olympische Winterspelen. Het grote eind-evenement is tussen 13.00 en 17.00 op het Balboaplein. Afgelopen weken waren er schaatsbanen, ijssculpturen, sneeuwbalgooiwedstrijden en andere winterse fun op het Balboaplein en in alle Baarsjes speeltuinen.

Zaterdag is er op het Balboaplein onder veel meer een Winter-Meerkamp, schaatsbaan en luchtkussen. Om 16.00 uur reikt stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex de prijzen uit en verloot een aantal Olympische voetballen. Kijk voor het hele programma op www.baarsjes.nl/sport.

Wilt u zich beter voelen?

In stadsdeel De Baarsjes organiseert Cordaan in samenwerking met PuntP de cursus 'Vrouwen in Beweging'. De cursus is bedoeld voor vrouwen vanaf 40 jaar die zich fitter willen voelen. Onder deskundige begeleiding gaat u wandelen en oefeningen doen om sterker en soepeler te worden. Daarnaast krijgt u voorlichting, onder andere over stress en ontspanning, piekeren en positief denken, gezond eten en slapen. Deelname is gratis.

Aanmelden bij Nieuw Vredenburgh, tel. 683 1991 of mail: mcelie@cordaan.nl

Start: 2 maart 2010 (7 bijeenkomsten)

Tijd: 10.00-12.00 uur

Plaats: Nieuw Vredenburgh, Postjesweg 125 (Spiegelzaal)

Dat vind ik nou eenmaal

De cursus Filosoferen met Kinderen gaat zijn tweede schooljaar in. De Baarsjes wil 'burgerschap' bij kinderen op basisscholen bevorderen. Speciaal daarvoor heeft het Stadsdeel deze cursus laten ontwikkelen.

Zes basisscholen doen mee, van maart tot eind april. In de lessen krijgen kinderen te maken met dilemma's en gedachte-experimenten. Met gewoon zeggen wat je denkt kom je er niet tijdens deze cursus. De kinderen moeten het uit kunnen leggen en luisteren naar de argumenten die anderen inbrengen. De lessen zijn vaak prikkelend. Hierdoor komen de filosofische kanten van kinderen vanzelf in beweging. Door kritisch na te denken over eigen ideeën staan de kinderen steviger in hun schoenen.

Filosofe Maaike Merckens, ontwikkelaar van de cursus: "Ik begrijp je wel, maar ben het niet met je eens, klinkt beter dan: het is fout en dat is mijn mening".

Schoolkeuzespreekuur naar OKC

Ouders willen voor hun kind een school die goed bij het kind past. Maar hoe weet je nou welk type onderwijs bij je kind past? Je kent je kind, maar ken je ook de verschillende soorten onderwijs en scholen wel goed genoeg? En waar moet je op letten? Vanaf 1 maart 2010 wordt het schoolkeuzespreekuur van De Baarsjes ondergebracht bij het Ouder en Kindcentrum.

Om een afspraak te maken voor een consult met een deskundige van Het ABC kun je bellen met 555 5842.

Het gaat om jou!!

Op vrijdag 26 februari kunnen jongeren in debat met de lijsttrekkers van politieke partijen. Het debat wordt geleid door Salah Edin. In The Mall Club Rainbow aan de van Speijkstraat 65 komen om 19.30 uur de VVD, SP, PvdA, Groen Links en CDA bij elkaar om met de jongeren te debatteren over onderwijs, huisvesting en politieke ambities. Het gaat om jou!! Dus ga in debat met de lijsttrekkers.

Het debat is een bewonersinitiatief uit De Baarsjes.

Kom stemmen op 3 maart!

Op 3 maart kunt u stemmen over wie u graag in de stadsdeelraad van het nieuwe Stadsdeel West ziet. De stadsdeelraad beslist wat er in de toekomst met uw buurt gebeurt. Belangrijk dus! Op www.west.amsterdam.nl vindt u een overzicht van de stembureaus in de buurt waar u uw stem kunt uitbrengen.

Uitslagenavond bijwonen?

Woensdagavond 3 maart bent u vanaf 21.30 uur van harte welkom om de uitslagenavond bij te wonen in de Westerliefde (Cultuurpark Westergasfabriek, Klönneplein 4-6). Hier zijn de uitslagen van de verkiezingen live te volgen. De lijsttrekkers van alle negen partijen zijn aanwezig en gaan in dialoog met gespreksleider Daniël Schut.

Aanlegpaaltjes voor bootjes Postjeskade

Vanaf maandag 1 maart kunnen de bezitters van boten aan de Postjeskade (vanaf nr. 103 tot aan politiebureau Surinameplein) hun bootje legaal aanleggen. Aan de Postjeskade kunnen eigenaren hun boot nu alleen aan bomen vastmaken. Dat is niet de bedoeling, daarom worden er aanlegpaaltjes in de grond gezet. Bootjes die niet aan een paaltje zijn vastgezet kunnen worden weggehaald door de Dienst Binnenwaterbeheer.

Uit de stadsdeelraad

Lijsttrekkersdebat West II: Trots op West

Trots op stadsdeel West zijn, kan dat eigenlijk? Dat was de centrale vraag in het tweede lijsttrekkersdebat, in een vol café Fossa in Bos en Lommer. Het politieke antwoord ligt in het midden. Trots? Ja. Tevreden? Nee. Het kan nog best mooier in West, vinden de negen kopstukken. Ze laten zich inspireren door successen of mislukkingen uit hun eigen oude stadsdeel. Om het nieuwe stadsdeel beter te maken.

Veiligheid

Zo wordt de veiligheid vergroot als we meer camera's ophangen, vindt de VVD. Martin de Jong van het CDA vindt dat ook, maar kan op aandringen van de rest geen concrete plekken noemen waar het nodig is. Martientje Kuitenbrouwer (PvdA) vindt het vooral voor winkeliers een oplossing. De rest is daar minder enthousiast over. Khaled Sakhel, die zo'n moeite had om te kiezen dat hij zijn eigen partij oprichtte, de Khaled Sakhel Partij (KSP), wil het stadsdeel niet volhangen met camera's. Rutger Groot Wassink van Groenlinks vindt cameratoezicht vooral het verschuiven van het probleem.

Openbare ruimte

Veiliger of niet, de straat kan wel mooier en gezonder. Maar hoe? Tom Leest (VVD) wil er duizend bomen bij in West en 40.000 in de hele stad. D66 is wat minder groen. Lijsttrekker Ingeborg Baltussen vindt, net als Berlage, dat bomen de kamerplanten van de stad zijn. We wonen immers niet in het bos. De straat kan ook mooier met meer fietsenrekken en parkeerplaatsen onder grond. Maar moeten er dan meer (VVD) evenveel (PvdA) of zelfs minder plaatsen komen? Khaled Sakhel is duidelijk: 'Weg met die troep.' Ook Leen Beukelaar van de SP durft te dromen: 'Je hebt geen idee hoe mooi die grachten zijn als al het blik weg is.'

Onderwijs

Over onderwijs zijn PvdA, GroenLinks en VVD verrassend eensgezind. Ze willen af van de 'focus op de klassenfoto.' zoals Leest het verwoordt. Of een school nou zwart, wit of gemengd is, zwakke scholen moet je verbeteren door docenten beter te betalen. Groenlinks vult aan dat een zwarte school niet per definitie een zwakke school is.

Yuppen

En dan de bewoners zelf. West veryupt en willen we dat wel? KSP en de SP zijn tegen vermindering van het aantal sociale huurwoningen. Ook Ronald Schönberger van De Groenen hekelt het beleid 'De armen de stad uit, de rijken erin'. D66 en ChristenUnie zijn pragmatisch: per nieuw bouwproject moet je kijken wat goed is voor een buurt. Ook PvdA en CDA hebben niets tegen de diversiteit die de veryupping meebrengt. De VVD wil dan wel boter bij de vis. Het aanbod van koopwoningen moet omhoog.

En zo is het wachten op het derde debat, in Oud-West. Waar de partijen misschien al een beetje rond kunnen kijken naar mogelijke coalitiepartners.

Het volgende debat is op 25 februari in Westerpark (Flexcafe). Op 27 februari is er een verkiezingsmanifestatie met tenten op zowel het Bos en Lommerplein als de Ten Katemarkt. Kijk op www.west.amsterdam.nl voor meer informatie over de verkiezingen.

Stadsdeel De Baarsjes geeft blowverbodsbord weg in loterij

Tijdens de loterij op de 'Baarsjes Bedankt' bijeenkomst van zaterdag 27 februari 2010 geeft Stadsdeel De Baarsjes drie blowverbodsborden weg. Het bord dat begin 2006 nationaal en zelfs internationaal zoveel stof deed opwaaien en zelfs door verzamelaars van straat gestolen werd, kan men nu legaal in bezit krijgen.

Bram van Els, deelraadvoorzitter van De Baarsjes, presenteert rond 17.00 uur de gratis loterij 'Alles moet weg', waarin de vele schatten van De Baarsjes eerlijk onder de bewoners worden verloot. Van zilveren Baarsjeslepel, boeken, speelkaarten, speciale borden tot een simpele pen: de spullen gaan terug naar de bewoners, zoals het hoort.

Stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex opent het evenement, waar alle bewoners van De Baarsjes van harte welkom zijn om 14.00 uur. Om 15.00 uur zet wethouder Coos Hoebe namens Stadsdeel De Baarsjes een aantal vrijwilligers in het zonnetje. De Baarsjesband heeft een speciale Baarsjes-CD gemaakt, die om 16.00 uur door wethouder Ab Cherribi wordt gepresenteerd. Tussen de bedrijven door kan men een bezoek brengen aan de tentoonstelling 'Baarsjes Bedankt in Beeld en Geluid'. De bijeenkomst wordt afgesloten met de 'Alles moet weg' loterij en het zingen van een speciaal Baarsjes-afscheidslied.

'Baarsjes Bedankt' is op zaterdag 27 februari van 14.00 tot 18.00 uur in Palet Partycentrum (in Sportplaza Mercator), Jan van Galenstraat 315A.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harold Ytsma van de afdeling Communicatie

(06- 534 20 466)

Agenda

GLAMOUR - LIEFDE- VERDRIET -PASSIE - ANGST - EMOTIE. (www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=22962)


2 februari 2010 tot 27 februari 2010

Expositie Mens in Landschap van Hans Gritter
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=23500)

11 februari 2010 tot 12 maart 2010

Kies West (verkiezingsdebat)
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=23496)

25 februari 2010 - aanvang 19:00

Politiek debat voor jongeren en door jongeren.
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=23644)

26 februari 2010

Kies West Verkiezingsmanifestatie
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=23499)

27 februari 2010 - aanvang 12:00

Verkiezingsmanifestatie: Kies West
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=23501)

27 februari 2010 - aanvang 12:00

Turkse cultuur 'hoppen'
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=23816)

4 maart 2010 tot 8 april 2010