Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


Promotie

Wencke de Wildt: 'Alcohol dependence: treatment effectiveness and the concept of craving'. Promotores zijn prof.dr. G.M. Schippers, hoogleraar Verslavingsgedrag en zorgevaluatie en prof.dr. W. van den Brink, hoogleraar Klinische epidemiologie op het gebied van de verslavingszorg. Co-promotor is prof.dr. P. Lehert (Universiteit van Melbourne, Australië).
Patiënten die van hun alcoholverslaving af proberen te komen met hulp van acamprosaat zijn niet extra geholpen met een korte psychosociale behandeling. Dat blijkt uit een gerandomiseerde studie van promovenda De Wildt, die het toegevoegde effect van een minimale motiverende interventie en cognitieve gedragstherapie testte. Acamprosaat remt de hunkering (craving) naar alcohol. De Wildt laat zien dat de mate van craving van een patiënt te bepalen is aan de hand van vijf punten op een vragenlijst: de Obsessive Compulsive Drinking Scale. Deze subjectieve craving voorspelt de terugval in drinkgedrag echter slechts in beperkte mate.
Tijd: 12.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.
Voor meer informatie op het gebied van medisch wetenschappelijk nieuws kunt u contact opnemen met de AMC-wetenschapsvoorlichters Edith Gerritsma en Andrea Hijmans.
020 566 2929