Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


Promotie

Sanne Swinnen: 'A tale of two insulins. Understanding basal insulin therapy in type 2 diabetes'. Hoogleraar is prof.dr. J.B.L. Hoekstra, hoogleraar Algemene Inwendige Geneeskunde. Co-promotores zijn dr. F. Holleman en dr. J.H. de Vries.
Op dit moment zijn er twee basale of langwerkende insulineanalogen op de markt: insuline detemir en insuline glargine. Swinnen vergeleek in een gerandomiseerde studie beide middelen. Voorafgaand heeft ze de beste definitie van te lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) en het belang van de frequentie van studiebezoeken onderzocht. De belangrijkste conclusies waren dat de hypoglykemiedefinitie lager zou moeten zijn dan de 3.9 mmol/l grenswaarde die de American Diabetes Association heeft voorgesteld en dat de contactfrequentie met het behandelteam een goede voorspeller is van verbetering in glykemische instelling: hoe vaker patiënten op controle kwamen hoe beter de uitkomsten. Behandeling met insuline detemir en insuline glargine resulteerde in vergelijkbare verbetering van de bloedsuikerspiegel en ook de frequentie van hypoglykemieën verschilde niet. De kwaliteit van leven van de patiënten verbeterde in beide behandelgroepen.
Tijd: 14.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.
Voor meer informatie op het gebied van medisch wetenschappelijk nieuws kunt u contact opnemen met de AMC-wetenschapsvoorlichters Edith Gerritsma en Andrea Hijmans.
020 566 2929