Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


Promotie

Marike Leijs: 'Toxic effects of dioxins, PCBs and PBDEs in adolescents'. Promotor is prof.dr. W.M.C. van Aalderen, hoogleraar Kindergeneeskunde. Co-promotores zijn dr. K. Olie (VUMC) en dr. G.W. ten Tusscher (Westfries Gasthuis, Hoorn).Sinds eind jaren '80 volgen AMC-onderzoekers moeders en hun baby's die in de buurt van verbrandingsovens woonden waar veel dioxine werd uitgestoten. Leijs onderzocht de betreffende kinderen toen ze in de puberteit waren (14 tot 19 jaar). Ze vond onder andere verstoringen in de suikerhuishouding, het afweersysteem, de longfunctie en de schildklierwerking. Ook zag ze vaker gedragsproblemen en hadden de meisjes een vertraagde borstontwikkeling. Leijs concludeert dat ook bij zeer lage blootstelling aan dioxines en geringe waarden in het bloed lichamelijke effecten zijn te vinden.
Tijd: 12.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.
Voor meer informatie op het gebied van medisch wetenschappelijk nieuws kunt u contact opnemen met de AMC-wetenschapsvoorlichters Edith Gerritsma en Andrea Hijmans.
020 566 2929