Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


Promotie

Danny Cohn: 'Thrombophilia Ad Dies Vitae'. Promotor is prof.dr. H.R. Büller, hoogleraar Inwendige Geneeskunde in het bijzonder de vasculaire geneeskunde. Co-promotores zijn dr. S. Middeldorp (LUMC) en dr. P.W. Kamphuisen. Het proefschrift behandelt diverse onderwerpen op het gebied van trombofilie, een verzamelnaam voor verschillende veranderingen in de bloedsamenstelling die de bloedstolling bevorderen en daardoor de kans op trombose of een longembolie verhogen. Hij keek onder andere naar veiligheid van hoge doses laagmoleculaire gewichtsheparine (antistolling) voor zwangere vrouwen. Het risico op bloedingen blijkt daardoor niet verhoogd. Tevens keek Cohn naar factor V Leiden (fVL), een mutatie in het gen voor bloedstollingsfactor V. Die lijkt nadelig, want geeft een verhoogde kans op trombose. Toch heeft deze mutatie zich genesteld in circa vijf procent van de Kaukasische bevolking. Dat lijkt alleen mogelijk als fVL ook evolutionaire voordelen met zich meebrengt. Cohn ontdekte
dat mannen met fVL een hogere spermaconcentratie hebben dan mannen zonder de mutatie.
Tijd: 14.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.
Voor meer informatie op het gebied van medisch wetenschappelijk nieuws kunt u contact opnemen met de AMC-wetenschapsvoorlichters Edith Gerritsma en Andrea Hijmans.
020 566 2929