Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


Promotie

Bas Zwart: 'Processing of apoptotic cells in health and systemic autoimmune disease'. Promotor is prof.dr. L.A. Aarden, hoogleraar Moleculaire Immunologie.
De promovendus onderzocht de binding van een aantal plasma-eiwitten aan apoptotische cellen in een vroege en in een late fase van hun geprogrammeerde celdood. Hij gebruikte daarvoor bloed van gezonde donoren en van patiënten met systemische lupus erythematosus (SLE). Deze autoimmuunziekte wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van antistoffen tegen allerlei celbestanddelen, met name de kern. Het onderzoek suggereert dat SLE wordt veroorzaakt door een verstoorde klaring van laat apoptotische cellen. Als apoptotische cellen niet snel genoeg worden afgebroken, kunnen bestanddelen de cel uitlekken. Bij toeval is ontdekt dat in de aanwezigheid van plasma van een gezonde donor de celkern van de laat apoptotische cel oplost en de brokstukken van de celkernen, nucleosomen, vrijkomen. Deze 'nucleosome releasing factor'-activiteit lijkt een nieuwe functie van Factor VII activating protease (FSAP) te zijn.
Tijd: 14.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.
Voor meer informatie op het gebied van medisch wetenschappelijk nieuws kunt u contact opnemen met de AMC-wetenschapsvoorlichters Edith Gerritsma en Andrea Hijmans.
020 566 2929