Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


Promotie

Evelien Bunnik: 'HIV-1 neutralizing humoral immunity, viral evolution and disease progression'. Promotor is prof.dr. H. Schuitemaker, hoogleraar Virologie in het bijzonder de viro-pathogenese van aids.
De replicatie van HIV-1 kan worden geremd of zelfs volledig geblokkeerd door de binding van neutraliserende antistoffen aan het envelop-eiwit op het oppervlak van het virusdeeltje. De envelop van HIV is echter zeer variabel, waardoor in HIV-geïnfecteerde patiënten al snel virusvarianten verschijnen die minder gevoelig zijn voor de circulerende neutraliserende antistoffen. Het proefschrift beschrijft hoe HIV zelfs in staat is om te ontsnappen aan neutraliserende antistoffen die gericht zijn tegen de minder veranderlijke delen van de virale envelop. Sinds het begin van de wereldwijde aidsepidemie in de jaren tachtig is het virus minder gevoelig geworden voor neutraliserende antistoffen: de respons van neutraliserende antistoffen bij mensen die recentelijk geïnfecteerd raakten, is minder goed dan die van HIV-geïnfecteerden uit het begin van de epidemie. Toch blijft het aannemelijk dat een goede neutraliserende antistofrespons, opgewekt door een vaccin, een gezond persoon zou moeten k
unnen beschermen tegen infectie.

Tijd: 14.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.
Voor meer informatie op het gebied van medisch wetenschappelijk nieuws kunt u contact opnemen met de AMC-wetenschapsvoorlichters Edith Gerritsma en Andrea Hijmans.
020 566 2929